Combineer tijd- met energiemanagement: dat is veel effectiever

Het leven wordt steeds drukker, met als gevolg meer stress. Tijdmanagement lijkt de oplossing. Allerlei methoden worden gepromoot, zoals: doe de vervelendste taak het eerste in de ochtend, neem pauzes om de 20-30 min, maak lijstjes, stel je doelen niet te hoog etc. Al deze aanwijzingen zijn nuttig, maar het effect is beperkt en zelden van lange duur. Maar het kan ook anders.

We kunnen ook investeren in energie: we hebben vaak te weinig energie voor het werk dat gedaan moet worden. Dit kunnen we verbeteren. Er zijn vier domeinen waar we energie uit kunnen halen of in kunnen verliezen: lichamelijk, geestelijk, sociaal en spiritueel (het zingevende deel in ons leven). Steeds meer wordt duidelijk dat wandelingen, lichamelijke inspanning, sporten, yoga etc. bijdragen aan een betere energiehuishouding. Op geestelijk gebied gaat veel energie verloren t.g.v. de als maar rondcirkelende gedachten en gevoelens, terwijl een rustige geest veel energie spaart en concentratie en meditatie bijdragen aan een betere geestelijke energiehuishouding. Ons sociale leven kan ons energie geven, maar ook veel energie wegnemen. Niet alleen met wie en waar we naar toegaan heeft invloed, maar ook voor hoe lang en wanneer. Tot slot het spirituele domein, het zingevende deel in ons leven. De meesten van ons zullen de ervaring hebben dat als we werkelijk ons diepste passie kunnen volgen, dit heel veel energie geeft en dat de situatie waarin we onze passie en creativiteit niet kunnen uiten, het werk zwaar, weinig inspirerend en vermoeiend maakt.

De Oosterse filosofie- en yogascholen besteden heel veel aandacht aan de energiehuishouding en in het Westen wordt veel aandacht gegeven aan tijdmanagement. Wat gebeurt er als beide methoden gecombineerd worden? Misschien is wel het belangrijkste dat je tijd leert vrij te maken om te werken aan je eigen energiehuishouding. Te vaak nog is het antwoord: ‘daar heb ik geen tijd voor’. En zo blijven we in een vicieuze  cirkel ronddraaien waar we niet uitkomen en het gevaar lopen alle vreugde en plezier in het leven te verliezen en burn-out te raken. Als we te gejaagd en te stressvol leven, kunnen we niet meer genieten van de personen waarmee we leven en niet meer van de situaties waarin we ons bevinden. Investeren in de energiehuishouding betaalt zich dubbel en dwars terug.

Het is mooi om te merken dat ook in de managementwereld hier nu meer en meer aandacht voor is. In een recent Harvard Business Review van Tony Schwartz en Catherine McCarthy (oktober 2017), met als titel Manage your energy, not your time, wordt een warm pleidooi gehouden om ook in de professionele situatie veel aandacht te besteden aan (en tijd vrij te maken voor) een betere energiehuishouding van de medewerkers. Aantoonbaar worden de prestaties en output beter en niet alleen het individu functioneert beter, maar ook de bedrijfsresultaten worden hierdoor positief beïnvloed. Tijd dus om tijdmanagement en energiemanagement hoog op de agenda te zetten.


Auteur: Mehdi Jiwa