De kracht van thee
Vandaag een kort verslag van onze experimenten met thee. Thee zetten en theedrinken is een bijzondere manier om elkaar te ontmoeten. Het theedrinken neemt een belangrijke plaats in in vele culturen, zoals de Chinese, Japanse en Engelse cultuur. Er worden ook bijzondere eigenschappen toegeschreven aan de thee, maar het theedrinken is meer dan alleen het kopje thee en het drinken van de thee. Al heel lang was er de wens in onze organisatie om meer te doen met thee. Natuurlijk krijgt iedereen die komt thee of koffie aangeboden, maar dat betekent in de praktijk dat je een kopje koffie of thee uit een pot in schenkt en aanbiedt en dat is dan dat.
De wens was om van het theedrinken ook een moment van werkelijke ontmoeting te laten zijn. Vele jaren hebben we hier niet veel aandacht aan geschonken, totdat er een aantal gebeurtenissen vlak achter elkaar plaatsvonden waarbij thee een centrale plaats in nam. Allereerst was er een gesprek aan de keukentafel in het retraitecentrum de Cynham waarbij tot drie keer toe zo maar over Tisane du Berger werd gesproken. Het onderwerp van ons gesprek had hier ogenschijnlijk niet veel mee te maken, maar de Tisane was niet meer uit mijn gedachten te krijgen. Na het gesprek begon ik op Google te zoeken en het viel niet mee om er veel over te vinden. Ik kon het wel online bestellen en we kregen een blikje kruidenthee van de firma Dammann. Het verhaal wil dat Lodewijk de XIV in 1692 de exclusieve verkooprechten verleende aan de gebroeders Dammann. Wat was hier nu zo bijzonder aan? Nader onderzoek leerde dat deze tisane bestaat uit vijf kruiden: citroen verbana (vervaine), pepermunt, lindebloesem, citroengras en oranje bloesem. De verhoudingen waren geheim. Verder zoeken dus op Google om te kijken of we de ingrediënten los zouden kunnen kopen om te gaan experimenteren. Kritisch is ook hoe lang je deze kruiden in heet water trekt: de tijd is verschillend, afhankelijk van je smaak. Wij vonden 3-5 minuten de beste tijd. Merkwaardig is dat als je de kruiden verwijdert uit de thee, de thee gewoon doortrekt, waardoor het eerste kopje anders smaakt dan het tweede en het derde kopje weer anders smaakt. Wonderlijk spul.
Uiteindelijk hadden we alle ingrediënten gevonden en kon het experimenteren beginnen. Al snel had iemand de juiste verhouding gevonden en konden we de Tisane du Berger nu zelf maken. Een hele smakelijke tisane!
Belangrijker dan de tisane op zich was dat wij nu steeds vaker over thee begonnen na te denken en te spreken en de zoektocht ging verder. We kwamen uit bij de groene thee en zijn heilzame kwaliteiten. Ook de wetenschap is steeds meer geïnteresseerd in deze wonderlijke drank. M.n. de hoge concentraties catachines (anti-oxidanten) en het stofje L-theanine (rustgevend en ontspanning en stimulering van GABA en dopamine) staan in de belangstelling. Wij zijn ook verder gegaan met het experimenteren met groene thee en langzaam aan begint thee een centrale plaats in te nemen bij het bezoek en het gesprek aan de Cynham. Het theezetten is wel even werk en je bent zomaar 15-20 minuten bezig voordat je een kopje thee hebt gezet: groene thee moet je zetten met water rond de 80° C; het moet 1-3 minuten trekken; eventuele kruiden die je erbij wilt laten trekken (ik gebruik graag een mengsel van jasmijn, oranje bloesem en kamille) laat ik 5 minuten trekken, maar dit is ook de tijd om elkaar in rust en in een ontspannen sfeer, te ontmoeten. Je hoeft niet meteen bij binnenkomst ‘to the point’ te komen; er is even een tijd om te acclimatiseren. En op deze manier draagt het theedrinken bij aan een diepere ontmoeting en na afloop herinner je je misschien niet meer precies wat er allemaal gezegd werd, maar de thee zal je niet gemakkelijk vergeten.