De wonderbaarlijke werking van de Mandukya upanishad

Op mijn 21e had ik een baan op een leuke school, deed een studie aan de VU en had een druk sociaal leven. En toen kreeg ik een auto ongeluk waarbij ik een hersenkneuzing op liep. Ik had moeite me te concentreren en sliep erg veel, ook had ik veel last van enorme hoofdpijn. Ik kon soms 48 uur achter elkaar slapen en was heel snel overprikkeld. Wat betekende dat ik me niet kon concentreren op gesprekken in grote groepen en geen twee dingen tegelijk kon doen. Ik kon regelmatig niet uit mijn woorden komen en soms had ik een voorwerp in mijn handen en wist ik niet meer wat het was of wat ik ermee moest.  Het maakte dat ik mijn eigen lichaam en denken niet meer vertrouwde. Zo kon ik regelmatig op een verkeerde bus stappen of me niet meer herinneren waar ik naar toe moest of hoe ik thuis moest komen. In die tijd volgde ik het curriculum bij de stichting Filosofie en Meditatie. We kregen les in de Upanishads en de Mandukya Upanishad bleef hangen en sprak me aan…..en….nog belangrijker….terwijl ik veel vergat kon ik me deze herinneren. Hoe wonderlijk is dat? Omdat ik de Mandukya wel kon onthouden ben ik de commentaren van Swami Krishnananda en Sankaracarya gaan lezen. Ook het boek: Het Enneagram van Mehdi Jiwa geeft een mooie uitleg over de Mandukya.

De Mandukya is een Upanishad met 12 verzen en vertelt over de mantra Om. (met de klanken A-U-M) en de vier staten van zijn en hoe deze met elkaar verbonden zijn. De wakende staat, de droomstaat, de diepe slaap en de Turiya staat. Upanishads zijn oude teksten uit de Vedische traditie. Het betekent: “neerzitten bij” en dan bedoelen ze de leerling die aan de voeten van de meester zit en onderricht krijgt en tot zich neemt.

De Mandukya  begint met de invocatie:

Grote Goden! Inspiratie tot offers!
Mogen onze oren het goede horen.
Mogen onze ogen het goede zien.
Mogen wij Hem dienen met al de kracht van ons lichaam.
Mogen wij ons gehele leven, Zijn wil uitvoeren.
Moge vrede en vrede en vrede overal zijn.

De zinnetjes : Mogen onze oren het goede horen. Mogen onze ogen het goede zien. Mogen wij Hem dienen met al de kracht van ons lichaam. Hebben mij enorm veel troost gegeven. Wanneer ik me concentreerde op het goede horen en zien dan kon ik alle ruis laten gaan. Dat hielp me te concentreren op dat wat ik aan het doen was op dat moment. Het hielp me een ander standpunt in te nemen. In plaats van paniek voelen over waar ik nu weer terecht was gekomen, te denken, dat ik een nieuwe plek had ontdekt. Mogen wij Hem dienen met al de kracht van ons lichaam, leerde me dat wat ik op dat moment te geven had, als ik het met hart en ziel deed, dat dat genoeg kon zijn. In plaats van gefrustreerd te raken over wat je nog niet kan, kijken naar dat wat je wel kunt. En zo langzaam…stapje voor stapje waren er steeds meer uren dat ik wakker was. Kon ik me meer en meer concentreren en kreeg ik langzaam aan weer wat grip op mijn leven.

De mantra Om draag ik altijd met me mee. Eerst hielp het me met concentreren om me te focussen en de ruis buiten te sluiten en was de mantra er alleen als ik ging zitten om te mediteren. Ik moest mijn best doen om haar te laten klinken.  Langzaam aan groeide de liefde voor de mantra en nu is ze constant bij me. Toen ik wakker werd uit de narcose van een schouderoperatie en ik geen pijnstilling had, heeft de mantra Om me door de nacht heen geholpen. Toen ik in het ziekenhuis lag met een longembolie heeft de mantra Om me geholpen met ademen. Bij verdriet van het overlijden van een dierbare…..komt ze bovendrijven…….bij een intens gelukkig moment op een feestje, of een trouwerij is de mantra er ook. Wat een gelukkig mens ben ik dat deze mantra met me meereist door mijn leven.  Natuurlijk kan ik nog veel meer vertellen over deze Upanishad. Ik hoop dat je de Mandukya eens leest en kijkt wat de tekst je te zeggen heeft….misschien kunnen we er eens over spreken?

Kimke

Wil je reageren: stuur een mailtje.