Herfst in Brognon

 

Herfst in Brognon

Het retraiteseizoen is voorbij. Le Domaine St Antoine is ‘winterklaar’ gemaakt. Het jachtseizoen is in Brognon begonnen en de jagershut ligt op de grens van het domein. Het is al behoorlijk koud en het regent vaak. Geen ideale tijd voor een retraite…….. dacht ik. Maar ik wilde het graag zelf ervaren. Hoe is het om daar te zijn als alles ‘klaar’ en verlaten is?

Dit weekend ging ik er heen om de sfeer te voelen en te kijken of alles oké was. Het was prachtig weer toen ik vertrok. Toen ik voorbij Couvin de bossen inreed, was het beeld overweldigend: de herfst had het bos in tal van tinten geel, rood, bruin en groen geschilderd. Het was werkelijk sprookjesachtig.

 

 

Rust en stilte

Bij het domein werd ik begroet door een diepe rust en stilte die over het terrein lag. Alles ademende rust en vrede uit. Het huis was prima, alles klopte. Je kreeg onmiddellijk weer het gevoel van een retraite. Ook op het domein waren de bomen in herfsttooi. De prieelbeuk toonde zich op een bijzondere manier. Op het grote veld waren weer de vliegenzwammen te vinden. Het weer sloeg om: regen en wind, maar de sereniteit bleef, zowel in de gebouwen als buiten in de tuin en het bos. Eind van de middag werd de Mazout (stookolie) gebracht zodat we ook in de winter de verwarmingen kunnen blijven gebruiken.

 

 

Een ontmoeting met het ‘onverwachte’

De volgende dag was zaterdag, de dag dat de jagers komen. Het regende behoorlijk, maar er waren al een aantal jagers bij de hut. Ik moest nog sleutels laten bijmaken en boodschappen doen in Chimay, maar verder had ik geen agenda. Tijd dus voor een ontmoeting met het  ‘onverwachte’. Daar hoefde ik dan ook niet lang op te wachten. Onze aannemer en compagnon belde: zij waren in Frankrijk en waren van plan om langs te komen. We hadden dit niet gepland, maar het was een bijzondere ontmoeting en we konden de werkzaamheden voor 2022 uitgebreid doorspreken. We gaan dan beginnen met de verbouwing van de Yogazaal. Geweldig dat we nu de tijd hadden om uitgebreid de plannen door te spreken en alles op te meten. En natuurlijk bleven ze eten.

 

 

De jacht is één van de weinige lichtpuntjes

‘Middags werd er aangeklopt: een paar lokale jagers wilden graag gebruik maken van een elektriciteitspunt op ons terrein voor hun verlichting. Zelf heb ik niet veel met de jacht, maar hier in Brognon is het het hoogtepunt van het jaar. Er is niet veel te doen hier. Ideaal voor een retraite, maar voor de lokale bevolking is het niet gemakkelijk. Er is ook veel armoede. De jacht is één van de weinige lichtpuntjes. Je kunt het ze niet ontzeggen, want dan hebben ze niet veel meer over. We hebben ze stroom gegeven. Ze hebben toegezegd om bij te houden hoeveel ze gebruiken. Benieuwd of ze dat ook gaan doen. Maar goed: het is hier een kleine gemeenschap en we moeten elkaar een beetje helpen.

Er is geen ‘retraiteseizoen’ in Brognon

Ondertussen blijft de rust en vrede op het terrein in tact. Het was duidelijk dat het retraitecentrum een enorm absorberend vermogen heeft. Alles komt er tot rust. Toen ik de volgende dat weer naar huis ging, was het moeilijk afscheid te nemen. Het voelde als een échte retraite. Volgende maand ga ik weer om de sfeer te voelen. Ik denk echter dat we niet meer moeten spreken van ‘retraiteseizoen’. Voor Le Domaine St Antoine is ieder seizoen een retraiteseizoen.