Innerlijke rust

Even voorstellen:

Mijn naam is Ingrid Janssen, 53 jaar. Na een periode van ernstig ziek-zijn, is mijn kijk op het leven totaal veranderd. Een bijzonder maar ook eenzaam proces. Filosofische en religieuze teksten inspireren me om dieper te voelen en anders naar het leven te kijken. Het kunnen delen van deze ervaringen met anderen is een  enorme verrijking en een groot geluk.

Na een periode van ernstig ziek zijn 

Ik zit op de bank, de zon schijnt. Ik kijk naar buiten en ineens gebeurt het. Alsof er een sluier wegvalt en alles is plotseling glashelder. Alles is illusie. Ik heb het al zo vaak gelezen, ik wist het wel, maar ineens “weet” ik het echt. Ik voel het spontaan en vanzelf gebeuren en onmiddellijk is er rust en diepe vrede in mezelf.

Na een periode van ernstig ziek zijn ben ik nu in een soort niemandsland terecht gekomen. Het ziekteproces was (en is nog steeds) zwaar, maar Ik besef me ook hoeveel geluk ik heb gehad. Geluk dat ik in Nederland woon bijvoorbeeld en dat er een behandeling mogelijk was. De ziekte is voorbij (nou ja, voor zover ik weet) en het lijkt alsof er iemand op de Ctrl-Alt- Delete knop heeft geduwd. In een keer is mijn hele scherm leeg…..
Wat blijft er over? Wie of wat ben je als er niks meer is?  Ik heb geen belangrijke rol meer op mijn werk, ik heb geen kinderen, ben geen patiënt meer, niemand verwacht iets van me, geen verantwoordelijkheden. Ik heb me in het hele proces heel eenzaam gevoeld en ben gaan twijfelen aan alles wat ik dacht te weten en hoe ik dacht dat ik in elkaar zat. Terugkijkend naar mijn leven tot nu toe zie ik wat ik allemaal heb gedaan, maar ook wat ik niet heb gedaan, gemiste kansen. Mag ik er wel zijn? Wie zit er nou op mij te wachten? Er ontstond een enorme worsteling in en met mezelf.

Bhagavad Gita

Ondertussen volg ik onder andere op vrijdagavond de Bhagavad Gita studie waarin Mehdi vertelt over de teksten en hoe je ze kunt meenemen in je meditatie ter overweging. We lezen nu in hoofdstuk 13 wat gaat over de brug tussen de mens en het Absolute. Het is prachtig om te lezen, ook verwarrend soms. En als ik de 20 kwaliteiten van een spiritueel zoeker overdenk die daar genoemd worden, dan brengt het me steeds verder naar de kern van waar het om draait. Niet alleen deze teksten, maar ook alle gesprekken die ik hierover gevoerd heb, inspirerende boeken, bijzondere ontmoetingen; het heeft me gebracht naar het punt waar ik nu ben en het heeft geleid tot het inzicht wat ik zo plotseling kreeg, zittend op de bank. Het is een gevoel, ik kan het niet goed in woorden uitdrukken. Alles is goed zoals het is, ik ben een onderdeel van het geheel. Ik voel de Goddelijke energie, het Absolute. Ik hoef niet iets speciaals te doen om er te mogen zijn. Ik voel nederigheid, het gaat niet om mij.

Rust en vrede

Het geeft rust, ik voel vrede. “In vrede houdt al het lijden op” heb ik eerder ergens gelezen, ik weet niet meer welk vers dat was, maar de zin is wel bij me gebleven. Zo gaat dat met deze teksten (bij mij in ieder geval). De teksten blijven bij me tot ze hun werk hebben gedaan en zo zijn er steeds nieuwe teksten die inspireren en me verder helpen. Ik probeer het niet aan te raken, ik neem het mee en ben dankbaar voor dit gevoel van vrede wat ik nooit eerder zo gevoeld heb.

Als je wil reageren, stuur een mail naar info@filosofieenmeditatie.nl

Ingrid Janssen