Kerst blog: Bruggen bouwen of muren bouwen

Kerst: het feest dat licht brengt in de duisternis

We naderen de kerst weer. Een periode waarin we de traditie hebben om even stil te staan bij het nieuwe licht dat zolang geleden in de wereld kwam. Licht brengen in de duisternis is een prachtig thema en heeft eeuwen lang veel mensen geïnspireerd. Maar er is ook veel duisternis en er lijkt wel meer en meer duisternis te komen. Belangrijk dus om nog even extra goed na te denken over het licht en onze eigen taak als mens om licht te brengen in de duistere wereld.

De mens als bruggenbouwer

In veel oude tradities wordt de mens gezien als een wezen dat deel uitmaakt van twee werelden: de wereld van de duisternis en de wereld van het licht. De mens heeft een bijzondere taak en functie in de schepping gekregen, namelijk om een brug te bouwen tussen beide werelden. Door de brug te bouwen brengen we op onze wijze licht in de duisternis. Licht kan je op veel manieren verstaan: bewustzijn, liefde, aandacht, harmonie, schoonheid, eerlijkheid, veiligheid en nog op vele andere wijzen. Dat moet gebracht, uitgebeeld en geleefd worden. Zo kunnen we allemaal een stap zetten om licht in de wereld te brengen. De grote leermeesters en voorgangers uit de verschillende tradities hebben op hun eigen wijze laten zien hoe dat kan.

Het vraagt nogal wat om een bruggen bouwer te zijn

Het vraagt nogal wat om een bruggen bouwer te zijn. Het vraagt dat je in je eigen kracht staat en vol geloof en vertrouwen bent dat een dergelijke brug te bouwen is. Maar als je het gevoel hebt dat je in het nauw gedreven bent, zal je niet snel gemotiveerd zijn om een brug te gaan bouwen. Onder invloed van angst, boosheid, frustratie, het gevoel dat je niet ten volle kunt leven of je niet kan ontwikkelen of je bent omringt door vijandigheid, dan is het bouwen van bruggen ver weg en bouw je liever muren. Als je om je heen kijkt, lijkt het wel of steeds meer mensen overal muren aan het bouwen zijn of willen gaan bouwen. Muren tussen landen, muren tussen de verschillende religies en levensfilosofieën. Er komen weer steeds meer economische muren die de internationale handel bemoeilijken, maar er zijn ook nog vele muren tussen bepaalde klassen en kasten in de maatschappij. Maar er zijn nog meer muren: muren in het onderwijs waardoor sommige mensen veel meer kansen hebben dan anderen en er zijn financiële muren waardoor veel mensen geen toegang hebben tot allerlei vormen van hulp.

Emotionele muren zijn de gevaarlijkste

En er zijn nog gevaarlijker muren: emotionele muren die maken dat wij ons afsluiten voor andere mensen en onze omgeving. Er is zo veel duisternis en ellende in de wereld, dat steeds meer mensen muren om zich hen bouwen om maar niet te hoeven voelen en niet te hoeven zien hoeveel onrechtvaardigheid, pijn en verdriet er in de wereld is. Dit zijn gevaarlijke muren die ons steeds verder weg van onze taak als bruggenbouwer voeren.

Muren zorgen niet voor veiligheid maar voor afgescheidenheid

Veel mensen denken dat muren veiligheid geven. Ze beschermen je. Ik geef toe dat het vaak zo lijkt, maar de andere kant is er ook: ze schermen en sluiten je af van andere mensen en je omgeving. Je wereld wordt door muren kleiner en niet groter. We willen graag ons leven ten volle leven. Mensen zijn prachtige wezens en kunnen de Creatieve Kracht die door de gehele schepping stroomt, gebruiken. Hiermee kunnen wij ons richten op ontwikkeling en licht en het geeft ons inspiratie om onze vermogens in te zetten voor een mooiere en harmonieuzere wereld. Dat vraagt om bruggen en niet om muren. Muren nodigen uit om in een steeds kleinere wereld te leven, bruggen om dingen te ontdekken en te leven in een steeds grotere maat.

Muren creëren schaduw

Als je een muur tussen een lichtbron en jezelf zet, creëer je duisternis en je plaatst jezelf in de schaduw. De uitnodiging van het leven is om in je kracht en licht te gaan staan en van daaruit te leven. Muren plaatsen je in de duisternis en schermen het licht af. Je wereld wordt kleiner en donkerder.

Een goed begin voor het nieuwe jaar: bouw een brug

Kerstmis is het feest van het nieuwe licht dat ons herinnert aan waarom we leven. De mens is een creatief en intelligent wezen. Hij kan zijn kwaliteiten aanwenden om bruggen of muren te bouwen.

We beginnen het nieuwe jaar vaak met goede voornemens. Misschien is dit een goed voornemen voor 2024: richt je op het licht en laat je niet pakken door de duisternis. Kortom, bouw een brug.

Fijne kerst,

Mehdi Jiwa