Het Manifest van de Universele Religie van de Liefde
Een interview met Rinus van Warven (61). Rinus is journalist geweest en is voorganger in een kerk in Kampen, pastoraal medewerker en momenteel heeft hij ook een uitgeverij voor spirituele boeken, van Warven Uitgeverij. Ik ken Rinus al vele jaren en paar dagen geleden hadden wij een ontmoeting waar wij ook spraken over zijn nieuwste en misschien wel meest belangrijke project: Het Manifest van de Universele Religie van de Liefde. Ik vroeg hem hoe hij er toe was gekomen en wat het voor hem betekende.
Rinus: “In 1975 ben ik ben ik bij een lokale krant gaan werken, maar ik kwam er al snel achter dat dit niet de diepgang had die ik zocht. De Theologische Universiteit en de krant stonden op 300 meter van elkaar af en ik heb mij dus ingeschreven bij de Theologische Universiteit. Daar kwam ik tot de choquerende ontdekking dat wat ik daar allemaal leerde wel leuk en aardig was en dat de professoren wel wisten waar het allemaal stond in de boeken, maar wisten ze ook waar het werkelijk om ging? Ik had mijn twijfels en dacht er over om met de studie te stoppen, maar aan de andere kant was ik wel bijzonder geïnteresseerd in de essentie van hindoeïsme, boeddhisme, christendom, jodendom, maar had ik het gevoel dat al die religies geannexeerd waren door een kerk of een instituut. Ik wilde doorgaan, maar dan wel op een andere manier.
Ik ben bij verschillende organisaties terecht gekomen. Ik heb jaren lang gewerkt bij het Albert Schweitzer Fonds, ben bij de radio terecht gekomen en heb bij Radio Gelderland 2000 mensen gesproken in 1400 radioprogramma’s en bij de Hindoemedia, OHM, 600 radioprogramma’s gemaakt van een uur en daarbij nog eens 600 mensen gesproken en van al deze ontmoetingen heb ik geleerd dat de vorm en de cultuur elke keer anders is en dat er een enorm groot verschil bestaat tussen de cultuur in India, de cultuur in Afrika en Rusland of in Amsterdam, maar dat waar de Heilige boeken het over hebben, de Bhagavad Gita, de Mahabharata, de Bijbel, de Koran, De Edda, etc. in essentie steeds over hetzelfde gaat. Maar hoe beschrijf je deze essentie? Op een gegeven moment ben ik het gaan vragen aan mijn Hindoe collega, Suren Mahabili, ik vroeg hem: “Soeren, wat is voor jou de essentie van het hindoeïsme? Zijn antwoord kwam bij mij binnen als een donderslag bij heldere hemel, hij antwoordde: ‘manur bhava’ (word mens)”.
“Twee jaar geleden kreeg ik een auto-ongeluk. Er reed iemand met 150 km achter op mij in en ik kwam met een whiplash thuis op de bank te zitten. We waren in die tijd met een paar mensen bezig om met een groep ‘zinzoekers’ een interreligieuze dialoog op gang te brengen. Tijdens deze bijeenkomst zei iemand: ‘dat er nu niemand in Nederland is die het lukt om een interreligieuze geloofsbelijdenis op te stellen’. Dat heeft mij aan het denken gezet en daar heb ik mij in vastgebeten en uiteindelijk is daar een documentje uit voortgekomen. Ik heb het laten lezen aan mensen uit mijn omgeving die in verschillende tradities zijn opgegroeid. Op zoek naar de essentie zijn we steeds verder gaan schaven aan de tekst. Over de eerste versie heb ik drie maanden gedaan. Ik sta relatief makkelijk in het leven, maar als het om zo’n document gaat ben ik een pietje precies.
Het maken van een dergelijk manifest is voor mij de manier om vanuit de liefde te reageren op de vergroving, verharding, het geweld in de wereld. Voor mij is dit het enige zinnige antwoord op de aanslagen zoals in Parijs en Barcelona”.
Rinus heeft een website gemaakt waarop de tekst van het manifest te lezen is en hij vraagt mensen het te overwegen en het te ondertekenen om het gewicht te geven. Op de site staat de tekst in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans en hij is op zoek naar mensen die hem willen helpen om dit manifest in de wereld tot manifestatie te brengen. Vanuit de SFM willen we dit initiatief graag ondersteunen.
Laten we hopen dat dit manifest ertoe bijdraagt om breed maatschappelijk, interreligieus op mondiaal niveau het gesprek aan te gaan en met elkaar te bespreken welke samenleving wij onze kinderen willen bieden. Het Manifest kan je hier lezen en ondertekenen
Wil je rageren op deze mail of op het Manifest van de Universele Religie van de Liefde? Stuur dan een mailtje.
Auteur: Mehdi Jiwa