Koken met Rumi en yoga retraite
25mei(mei 25)16:0031(mei 31)14:00Koken met Rumi en yoga retraite
Details
Retraite ‘Koken met Rumi’ Koken is zoveel meer dan het bereiden van voedsel. Het is een ritueel, een vorm van meditatief werk waarin
Details
Retraite ‘Koken met Rumi’
Koken is zoveel meer dan het bereiden van voedsel. Het is een ritueel, een vorm van meditatief werk waarin transformatie plaatsvindt – niet alleen van ingrediënten, maar ook van jezelf. In de Mevlevi-orde, geïnspireerd door de dichter Rumi, begon iedere leerling zijn reis met 1001 dagen in de keuken. Hier leerde men het ’transformerend vuur van de keuken’ te beheersen: een symbolische plek waar geduld, toewijding en innerlijke groei hand in hand gaan met het bereiden van maaltijden. Dit is geen gewone kookkunst: het gaat om de transformatie van ingrediënten tot voedsel en van voedsel tot een maaltijd, een proces dat voornamelijk plaatsvindt door ‘zuivere, liefdevolle aandacht’.
Tijdens deze bijzondere retraite gaan we een week in Rumi’s voetsporen treden. We ontdekken de diepe verbinding tussen koken, muziek en poëzie, en hoe elk van deze kunstvormen ons helpt om dichter bij onze kern te komen. We zullen ons laten inspireren door Rumi’s inzichten én de lessen van de zenmeester Dogen, zoals neergelegd in zijn meesterwerk Tenzo Kyokun (Instructies voor de Kok), waarin koken wordt gezien als een vorm van spirituele discipline.
In deze retraite zul je ervaren hoe de keuken een plek van transformatie kan zijn, waar zowel je innerlijke als uiterlijke wereld gevoed worden. Terwijl we gezamenlijk koken, zullen we stilstaan bij de subtiele verbindingen tussen beweging, ademhaling, en stilte. Muziek en poëzie zullen de klankborden zijn voor onze ziel, terwijl we leren koken vanuit het hart.
Wat kun je verwachten? We zullen onderzoeken hoe koken, meditatie en poëzie met elkaar verbonden zijn. Naast de lessen van Rumi zullen we ons laten inspireren door de zenmeester Dogen en zijn instructies voor de kok in het Tenzo Kyokun. Deze retraite biedt ruimte voor meditatie, rust, ontspanning en yoga, en is een perfecte combinatie van spirituele verdieping en praktisch koken.
Programma:
- Dagelijks meditatie en yoga voor het ontbijt.
- Ochtendsessies met studie van gedichten en teksten van Rumi.
- Kooksessies in de ochtend en avond waarin we met liefdevolle aandacht werken aan onze maaltijden.
- Tijd voor rust, wandelen en ontspanning in de middag.
- Avondprogramma met reflectie, het delen van ervaringen en het lezen van teksten van Rumi en zijn tijdgenoten.
- Afsluiting met een informeel samenzijn en nagesprek.
Praktische informatie:
- Kosten: € 400,- p.p., inclusief vegetarische maaltijden, drankjes en overnachtingen in één- of tweepersoonskamers met eigen badkamer.
- Locatie: Het retraitecentrum in Noord-Frankrijk, op slechts vier uur rijden van Amsterdam of per trein via station Couvin (België), waar vervoer voor je geregeld wordt.
- Maximaal 12 deelnemers.
Voel je uitgenodigd om de keuken op een diepere, spirituele manier te ontdekken, en laat je inspireren door de oude meesters.
Meer
Tijd
mei 25, 2025 16:00 - mei 31, 2025 14:00(GMT-11:00)
Locatie
Retraitecentrum Le Domaine St. Antoine, Brognon, Noord-Frankrijk
Rue de la rivière 22 08380 Brognon, Frankrijk
Reserveer voor evenement/bijeenkomst
Wil je er bij zijn, vergeet je niet op te geven!
Please let us know if you can make it to the event.
Ja
12 Plekken over
Contactgegevens
Stichting Filosofie en Meditatie
Herenweg 270
1934 BH Egmond aan den Hoef
E: info@filosofieenmeditatie.nl
T: 072-5070760
ING: NL79 INGB 0000191725