juni, 2023

25jun01julMeditatieretraite

Details

Een retraite in het retraitecentrum Le Domaine St Antoine is een unieke ervaring. Tijdens deze retraites kan je heel goed ervaren waarom Le Domaine St Antoine zo bijzonder is. Het retraitecentrum is een plaats met vele ‘stille plekjes’. Ideaal om in alle rust ‘in je eigen spiegel’ te kijken.

Drie meditatiemethoden
Veel mensen zijn al bekend met meditatie. Vipasana, Mindfulness, japa-meditatie (het stil herhalen van een mantra), ademmeditatie en visuele meditatievormen, worden veel gebruikt.

Minder bekend zijn de zgn. Inzichtmeditaties. Dit zijn vormen van meditatie die je in contact brengen met de veelal in de geschriften verborgen kennis die universeel is, d.w.z. niet gekleurd wordt door tijd en cultuur. Eén van de krachtigste vormen is de Vidya-meditatie. Vidya betekent ‘kennis’, maar het is ook een meditatievorm. Vidya zoekt niet zozeer antwoorden, maar nodigt je steeds weer uit ‘verder’ of ‘dieper’ te kijken en vooral je vragen te gaan leven i.p.v. naar antwoorden te zoeken.

Een meditatievorm die nog maar weinig mensen kennen is de Anvaya-Vyatireka meditatie. Anvaya staat voor ‘synthese’ en Vyatireka voor ‘analyse’. Het is een emotionele meditatie en is eigenlijk een hele devote meditatie. De meditatie is niet primair uit op kennis, maar om heel diep te voelen: te voelen wie is écht bent. Anvaya-Vyatireka meditatie is ook een meditatie van het Hart, het verbindt je met de Kracht van de Liefde die de gehele schepping doorstroomt.

Dagprogramma

We beginnen de dag met klassieke meditatie. In de ochtend is er een studie waar we Vidya-meditatie (Inzichtmeditatie) en Anvaya-Vyatireka meditatie (een emotionele vorm van meditatie) leren en  de achtergrond en de toepassing van deze meditatievormen bespreken:
Maandag – woensdag staat in het teken van de Vidya meditatie
Donderdag- vrijdag staat in het teken van de Anvaya-Vyatireka meditatie
Gedurende de hele week zullen we ook aan de verfijning van de klassieke meditatievormen  werken.

Na de koffie/thee  werken we een uurtje met elkaar voor de zorg voor het huis, de tuin en het bos. In de middag is er rust en is er een licht middagprogramma. Voor het diner sluiten we het actieve deel van de dag af met meditatie en ’s avonds is er een licht avondprogramma en gelegenheid om met elkaar ervaringen van de dag uit te wisselen. Aan het einde van de dag drinken we een drankje op het terras of bij de open haard.

Eén zijn met de natuur en genieten van stille plekjes

’s Middags is er ook tijd voor rust en ontspanning. Je zal voelen dat je hier één bent met de natuur en je kan genieten van de stilte, de bossen of de vele stille plekjes buiten en binnen de gebouwen. In de middag organiseren we ook meditatieve wandelingen.

Retraites zijn een kernactiviteit van de Stichting Filosofie en Meditatie

Ze worden begeleid door professionals, maar pro deo gegeven omdat de SFM een ideële grondslag en dus geen winstoogmerk heeft. Daarom werken we met vrijwilligers die meehelpen de kosten laag te houden, bijvoorbeeld door te koken, maar ook de deelnemers helpen dagelijks een uurtje mee met de verzorging. Zo is het mogelijk om de kosten van de retraite laag te houden: € 380 kosten, inclusief (vegetarische) maaltijden, drankjes en overnachting in éénpersoons kamers met eigen badkamer/douche en wc.

Het retraitecentrum is gelegen op ruim vier uur rijden van Amsterdam. Als je met de trein komt, kun je worden afgehaald in het nabij gelegen Couvin (België).

Leiding van de retraite

Deze retraite wordt geleid door Mehdi Jiwa. Hij heeft over de verschillende meditatievormen een aantal boeken geschreven die te verkrijgen zijn bij de SFM.

  • Meditatieoefeningen (2019)
  • Vidya meditatie, op zoek naar tijdloze, universele kennis (2021)
  • De Universele Kennis van de Upanishads, haar boodschap voor de huidige tijd (2021)
  • Meditatie van het Hart, de Weg van Anvaya-Vyatireka (komt uit in de lente van 2022)

Aan deze retraite kunnen max 18 deelnemers mee doen. Geef je dus snel op.

Meer

Tijd

Juni 25 (Zondag) 16:00 - Juli 1 (Zaterdag) 14:00

Locatie

Retraitecentrum Le Domaine St. Antoine, Brognon, Noord-Frankrijk

Rue de la rivière 22 08380 Brognon, Frankrijk

Reserveer voor evenement/bijeenkomst

Wil je er bij zijn, vergeet je niet op te geven!

Please let us know if you can make it to the event.

Ja

14 Plekken over

© Copyright 2022 - Stichting Filosofie en Meditatie
X
X