Filosofie – Een Inspirerende Weg naar Innerlijke Eenheid
De Stichting Filosofie en Meditatie (SFM) heeft als doel het bevorderen van een harmonieuze samenleving, gebaseerd op universele principes zoals geweldloosheid, gelijkheid en respect. De SFM gaat uit van vier fundamentele menselijke uitgangspunten: de mens is een sociaal, onderzoekend, creatief en spiritueel wezen. Deze uitgangspunten vormen de kern van het filosofisch onderzoek van de SFM en zijn verweven in alle activiteiten, van meditaties tot studieprogramma’s.
Een stukje geschiedenis
Sinds 1995 bieden wij de Leerweg Filosofie en Meditatie aan, gebaseerd op de tijdloze filosofie van eenheid. Deze universele wijsheid, te vinden in bijna alle grote levensfilosofieën en religies, is praktisch vertaald naar een vorm die past bij ons leven en onze cultuur van vandaag. Oorspronkelijk begon dit als een 8-jarig curriculum, later ingekort naar 4 jaar, waarin we deelnemers begeleidden om deze diepe kennis in hun dagelijks leven toe te passen.
In 1995 was meditatie voor velen nog onbekend terrein, en waren de grote filosofische principes moeilijk toegankelijk. Nu, anno 2024, is dat helemaal anders. Meditatie en yoga zijn ingeburgerd, en het internet biedt een schat aan spirituele informatie. Maar… het lezen van lange teksten wordt steeds uitdagender voor velen. Daarom is het tijd voor een nieuwe benadering!
Tijd voor nieuwe studievormen
Hoewel de kern van de kennis onveranderd is, zijn de behoeften van mensen veranderd. We merken dat veel mensen willen deelnemen, maar door drukte of afstand niet in staat zijn om regelmatig fysiek aanwezig te zijn. Digitalisering en de opkomst van AI bieden ons echter geweldige nieuwe mogelijkheden om de filosofie toegankelijk te maken voor iedereen.
Met de pandemie als versneller zijn we begonnen met online video-bijeenkomsten. Hoewel deze geen vervanging zijn voor de satsang – het samenkomen en uitwisselen – boden ze wel waardevolle nieuwe opties. In de afgelopen jaren hebben we dit verder ontwikkeld en zijn er digitale leeromgevingen en digitale communities ontstaan, waar je toegang hebt tot korte, krachtige teksten, geluidsopnames van geleide meditaties, videostudies en oefeningen en waar je onderling ervaringen en vragen kunt uitwisselen.
We blijven ook de kracht van Zoom-meetings benutten voor Q&A-sessies, maar het fysieke samenzijn tijdens bijeenkomsten en retraites blijft essentieel. Deze retraites, altijd al een belangrijk onderdeel van ons programma, zijn in deze tijd nog belangrijker geworden. Ze bieden de ruimte om samen te mediteren, te reflecteren en tot rust te komen.
Wat wordt er bestudeerd in het filosofiecurriculum van de SFM?
In het filosofiecurriculum van de SFM bestuderen we de oude Spirituele Wetten zoals die voorkomen in vele filosofische en religieuze systemen. We richten ons op het begrijpen en toepassen van deze tijdloze wijsheden in ons dagelijks leven. De studies zijn vooral gericht op hun praktische waarden.
Een greep uit de werken die we bestuderen (zeker niet volledig):
– Bhagavad Gita, Asthavakra Samhita, Avadhuta Gita, Yoga Vasishta, Mahabharata, en Srimad Bhagavatam.
– Ook de Bijbelse traditie krijgt een plek binnen het curriculum, naast teksten uit het klassieke Boeddhisme, waaronder belangrijke sutta’s zoals de Hart Sutta en Metta Sutta.
– Verder verdiepen we ons in de werken van zenmeesters zoals Dogen, Ikkyu, Hakuin, en Ryokan.
– Ook het Soefisme wordt bestudeerd, met aandacht voor mystici zoals Rabi’a, Rumi, Ibn Arabi Inayat Khan en Bentounes.
Deze brede, interreligieuze en filosofische aanpak zorgt ervoor dat we een diep begrip ontwikkelen van de universele principes die al eeuwenlang richting geven aan de mensheid.
Actieve studiegroepen
Onze nieuwe studievormen komen samen in de volgende studiegroepen die al actief zijn:
- Leerweg Filosofie en Meditatie voor Mentoren
- Studiegroep rond Sri Aurobindo’s Savitri
- Bhagavad Gita online studiegroep (start weer in januari 2025)
Met deze nieuwe aanpak kunnen we de diepgaande wijsheid van de filosofie van eenheid blijven delen op een manier die past bij de behoeften van deze tijd. Wil je meer weten of aansluiten bij een van onze studiegroepen? We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen!