FILOSOFIE
Sommige wensen en verlangens koesteren we allemaal, waar we ook vandaan komen. We willen veilig en gezond zijn, we willen te eten hebben en onze kinderen een goede opvoeding geven. En we willen ons kunnen ontwikkelen en ontplooien.
Er zijn principes en wetten die dit mogelijk maken. Ze worden beschreven door alle levensfilosofieën en religies uit Oost en West. Juist omdat we ze vinden in alle grote stromingen, vatten we ze wel samen als de ‘filosofie van de eenheid’.
Het loont om deze filosofie te bestuderen en ze toe te passen in je leven. Ze reikt je de instrumenten aan om je talenten te ontdekken, te ontwikkelen en ze beschikbaar te stellen aan de samenleving. Daar is ook je gezondheid mee gebaat; niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en spiritueel.
De samenleving op haar beurt profiteert weer van ‘integraal gezonde’ individuen. En dit is het hoger doel van de filosofie: bij te dragen aan een samenleving waar ieder mens tot bloei kan komen en in veiligheid en harmonie kan leven met elkaar en met de natuur. De filosofie van de eenheid is verbonden met de zogenaamde spirituele disciplines.
Dat zijn bijvoorbeeld meditatie en yoga. Ook dat maakt deze filosofie praktisch. Ze wordt dan ook vaak in stilte overwogen. Maar het is ook nuttig om over je ervaringen te spreken in kleine, veilige groepen.
LEERWEG FILOSOFIE EN MEDITATIE
De Leerweg
De Leerweg van de Stichting Filososofie en Meditatie is een 4-jarig
studieprogramma. We bestuderen de belangrijkste principes van grote filosofische tradities: de Indiase vedanta en yoga, het Boeddhisme, het (vroege) Christendom, het Soefisme en werk uit de klassieke oudheid.
We lezen teksten, maar er is meer dan theorie. Wat je leert, kun je direct uitproberen in de praktijk van alledag. In de bijeenkomsten praten we ook over ervaringen en we doen praktische oefeningen met concentratie, meditatie en stilte.
De studiegroepen volgen het concept van de ‘sanga’: een kleine groep met een spirituele focus, waar veiligheid en gelijkwaardigheid voorop staan en waar gewerkt wordt voor de ontwikkeling van allen.
Voortbouwend op de Leerweg kan worden deelgenomen aan de ‘Leerweg Vervolggroepen’ en aan de ‘Leerweg Verdiepingsgroep’.
De bijeenkomsten van de Leerweg zijn wekelijks in de ochtend of avond, 3 x 3 maanden per jaar, in het retraitecentrum De Cynham in Egmond aan den Hoef of in het Studiecentrum Koningslaan 6 te Amstelveen (voor data: zie agenda).
Leerweg Vervolggroepen
Na het volgen van de Leerweg zijn studiegroepen vaak geïnspireerd om filosofie en meditatie levend te houden in het dagelijks bestaan. Daarom worden er studiegroepen georganiseerd zodat zij wekelijks bij elkaar kunnen komen. Zij lezen filosofische en religieuze teksten en wisselen ervaringen uit over filosofie in het dagelijks leven. Ook luisteren zij naar muziek en mediteren zij samen.
Leerweg Verdiepingsmodule
De Leerweg kan worden verdiept en verbreed in aanvullende studies. Deze ‘Verdiepingsmodule’ diept klassieke teksten niet alleen verder uit, maar verruimt ook je horizon door meditatieve vormen van studie te onderzoeken en het gebruik van muziek. De deelnemers zijn gemotiveerd om naast de Leerweg (of na afloop ervan) een wat intensiever werkende groep te vormen. Zij komen een ochtend per maand en een weekend eens in de drie maanden bij elkaar. Ook volgen zij in de zomer een Filosofieweek in het retraitecentrum van de SFM in Noord-Frankrijk.
Meer informatie over De Leerweg
Doel van de Leerweg
Het doel van de Leerweg vinden we in het hart van alle wereldfilosofieën: ‘ken uzelf’! Je leert de kracht te kennen die in jezelf zit en je gaat beseffen dat je in elke situatie een stap kunt zetten om je situatie te verbeteren. We bestuderen de manier waarop wereldbeschouwingen ons dit leren. We verdiepen deze inzichten door ze toe te passen in ons leven en door te oefenen met stilte, concentratie en meditatie.
Eerste jaar
In het eerste jaar kijken we eerst goed naar hoe onze geest werkt. Hoe worden we ons bewust van onze wereld? Kunnen we controle op de geest uitoefenen? Hem stiller maken bijvoorbeeld? Hoe werken gewoontes? Kunnen we hun macht doorbreken? Bij deze vragen worden we geïnspireerd door wijsheid uit de Vedanta, het Soefisme, het vroege Christendom en de oude Griekse en Romeinse cultuur, maar we brengen dit steeds in verband met wat we zelf dagelijks meemaken. Ook doen we eenvoudige meditatie-oefeningen en leren we ons te concentreren en om stilte te gebruiken in ons leven.
Tweede en derde jaar
In het tweede en derde jaar onderzoeken we uiteenlopende manieren waarop de levensfilosofieën ons helpen onszelf en de wereld te begrijpen. Vaak gebeurt dat door ons levenswetten voor te houden en deze te vatten in modellen. De drie Guna’s uit de Vedanta bijvoorbeeld helpen ons gebeurtenissen te ordenen en zo te snappen. Studie van het Octaaf beschrijft hoe handelingen beginnen en waarom we wel of niet ons doel bereiken. Het helpt je om ontspannen en doelgericht te blijven. Het ‘enneagram’ leert ons dat we in meer dan één werkelijkheid leven en dat ons eigen standpunt bepalend is welke werkelijkheid (met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden) zich aan ons toont. Al deze hulpmiddelen hebben hun eigen logica en hun eigen waarde in de filosofie. De meditatie- en concentratie-oefeningen komen op een iets dieper niveau en blijven een vast onderdeel van de bijeenkomsten.
Vierde jaar
In het vierde jaar duiken we dieper in één van de filosofische modellen: het achtvoudig pad van het Boeddhisme. In dit beeld worden ons acht poorten getoond die we kunnen betreden. Ze staan voor concrete situaties en geven aanwijzingen hoe je ‘zuiver’ kunt leven. Een ander boek dat dit heel mooi beschrijft is de Bhagavad Gita, een boek dat we in dit jaar lezen. Beide levensbeschouwingen leren ons dat er te midden van alles wat we meemaken een punt bestaat van waaruit je alles kunt bezien terwijl je zelf in balans blijft. De meditaties zijn nu een hulpmiddel geworden om deze wijsheden niet alleen te kennen, maar ook om ze aan te voelen als ze soms moeilijk in woorden te vatten zijn.
Praktisch
- Tijden: de Leerweg kent de volgende opties:
maandagavond-groep (20.00 – 22.00) uur in de Cynham, Herenweg 270, Egmond aan den Hoef. Deze groep is begonnen in september 2019, maar instromen is mogelijk.
Data: Voor het 1e jaar zijn er 3×12 bijeenkomsten van september t/m juni. - Begeleiding: Mehdi Jiwa en Helene Jiwa.
- Tijdsbesteding en aanwezigheid: er is geen ander ‘huiswerk’ dan regelmatige oefening in meditatie en de bereidheid inzichten toe te passen in het dagelijks leven. Omdat de bijeenkomsten het sanga-principe volgen, is aanwezigheid en betrokkenheid gewenst. Incidenteel verzuim is geen probleem.
- Materiaal: er hoeft niets aangeschaft te worden.
- Ervaring: de Leerweg is er voor beginners en gevorderden en bestaat uit 2 delen. Het tweede deel is toegankelijk als je het eerste deel gevolgd hebt. Het eerste jaar kan afzonderlijk – maar niet in delen – worden gevolgd.
- Afronding: de Leerweg kent geen tentamens of examens.
- Bijdrage: € 80 (donatie) per 12 weken (trimester) en € 3 per bijeenkomst.
Beoordeling Leerweg
Met veel plezier volg ik de Leerweg in Cynham.
Het samen bestuderen van de geschriften, het filosoferen, het delen leveren me veel op. De spirituele disciplines geven houvast en inzicht en lopen als een rode draad door mijn leven.
Een oase in een hectische tijd.
De Leerweg is voor mij als een boei, een baken. Ik word er herinnerd aan wat werkelijk belangrijk is. Gedurende de week werkt het door in het dagelijks leven, soms omdat ik er heel bewust mee bezig ben en vaak op de achtergrond. Iedere keer kijk ik ernaar uit om opnieuw met elkaar af te stemmen in de wekelijkse bijeenkomst.
Stichting Filosofie en Meditatie is een heerlijke, ontspannen, veilige en inspirerende plek waar je met andere “zoekende” medemensen van gedachte kunt wisselen over spirituele vragen die je bezig houden. In de studiegroepen ga je samen aan de slag met inspirerende teksten om zo jezelf verder te ontwikkelen en dichter bij jezelf te komen.