CONCENTRATIE MEDITATIE
Er zijn verschillende vormen van meditatie die ieder hun eigen doel hebben. De meest bekende vorm in het Westen is de zgn. ‘concentratie-meditatie’. Uitgangspunt is dat je in alle rust en ontspannen verbinding kan maken met jezelf. Veel technieken beginnen met het leren van het ‘diepe’ zitten, de ‘diepe’ adembeweging en het neutraal observeren van de bewegingen in je geest. Vervolgens kan er een object voor concentratie gegeven worden, zoals het herhalen van een mantra (japa-meditatie), het reflecteren op een beeld of vorm, een geleide meditatie of een het in stapjes nalopen van je eigen lichaam.
Wat minder bekend is, is dat deze vorm van meditatie ook geschikt is voor het verwerken van pijn en verdriet. Niet dat direct de oorzaak voor de pijn en het verdriet opgelost wordt, maar de bindingen die wij er bewust of onbewust mee zijn aangegaan, kunnen wel losgelaten worden. Dit ‘loslaten van bindingen’ is een belangrijk thema in de verschillende scholen van meditatie.
De SFM heeft een aantal boeken uitgeven over deze vorm van meditatie: ‘Het Hart van Meditatie’, ‘Meditatie-oefeningen’ (dit boek beschrijft ca 150 oefeningen die gebruikt kunnen worden bij de meditatie’) en een e-boek ‘Vragen en antwoorden bij de Online meditatiecursus’.
Daarnaast verzorgt de SFM een Online meditatiecursus voor wie meditatie wil leren, maar ook voor wie zijn of haar meditatie verder wil verdiepen.
Hoe werkt de Concentratiemeditatie?
Het brengt de verschillende energiecentra op één lijn. Het helpt je om je geest te verstillen en te ontspannen. Het brengt is verbinding met de diepere lagen in je geest, voorbij de stroom van gedachten en gevoelens. Het toont je je diepe drijfveren, het werk (taak) die bij je leven hoort en voert je nog dieper….
INZICHT MEDITATIE (VIDYA MEDITATIE)
Een andere vorm van meditatie is de ‘inzicht-meditatie’ waarvan de vidya-meditatie een mooi voorbeeld is. Deze vorm van meditatie komt uit de lijn van studie van de geschriften. Het woord ‘vidya’ betekent kennis of wijsheid en komt voor in de Indiase Upanishads. Het verwijst naar kennis die ‘voorbij de woorden’ gaat. Kennis die niet in woorden is uit te drukken. Centraal staat hierbij het innemen van de neutrale positie, de kunst van het niet aanraken en steeds weer ver te blijven kijken. De metafoor die hier bij past, is die van de ijsberg: slechts ca. 5% van de ijsberg is boven water zichtbaar; 95% van de ijsberg bevindt zich onder water. Als wij een situatie of een probleem proberen te begrijpen, nemen we vaak genoegen met een oppervlakkig antwoord, maar daarachter of daaronder bevindt zich meestal nog een antwoord of verklaring. Dit proces kan zich heel lang voortzetten en helpt ons om ‘dieper’ te kijken.
Voor wie zich in deze meditatiemethode wil verdiepen zijn de boeken ‘Vidya-meditatie, op zoek naar tijdloze, universele kennis’ en ‘De Universele Kennis van de Upanishads, Haar boodschap voor de huidige tijd’ geschreven. Daarnaast zijn op het YouTube kanaal van de SFM meerdere video’s te vinden over de Vidya-meditatie.
Hoe werkt de Vidya-meditatie?
Als je stil en neutraal blijft kijken, ontdek je dat achter antwoorden en conclusies, diepere antwoorden en conclusies liggen en daarachter nog weer diepere. De meditatie voert je voorbij de oppervlakkige wereld van ‘naam en vorm’. De meditatie nodigt je uit om geen genoegen te nemen met het eerste de beste antwoord, maar verder te kijken of te onderzoeken. De vidya-meditatie zoekt niet naar antwoorden, maar helpt je om je vragen te gaan leven. Het voert je van tijdelijke kennis, naar universele, tijdloze kennis.
HART MEDITATIE (ANVAYA-VYATIREKA)
De Anvaya-Vyatireka-meditatie is relatief onbekend in het Westen. Anvaya-Vyatireka is een onderzoeksmethode die gebruikt wordt in bepaalde geschriften, maar ook een meditatiemethode. Anvaya bestaat uit ‘anu’ en ‘vaya’. ‘Anu’ staat voor ‘samen met’, voor ‘synthese’. Vyatireka bestaat uit ‘vi’ en ‘tireka’. ‘Vi’ betekent hier ‘anders’ of ‘niet’. ‘Tireka’ betekent ‘verschillend’. Vyatireka betekent ‘niet dit of anders zijn’.
Het is een pulserende beweging, zoals de ademhaling. Anvaya maakt de geest ruim en omarmt een steeds grotere maat. Het is een moederlijke omarming waarin alles past. Het effect is dat hoe groter de maat wordt waarin je leeft, hoe kleiner je ego wordt. Je ‘verdwijnt’ als het ware als de maat heel groot wordt. Vyatireka is een afpellende beweging die steeds dat wat je niet werkelijk bent, of waar het om gaat, los laat. Het effect is hetzelfde als van de Anvaya-beweging: je ‘ik’ verdwijnt steeds meer naar de achtergrond.
Anvaya-Vyatireka is een zeer krachtige meditatie. Het is een ‘spelen’ met energie, maar moet wel goed geleerd worden en vraagt een zekere geestelijke stabiliteit en opnieuw: het kunnen innemen van de neutrale positie en de kunst van het niet aanraken. Hoewel de Anvaya-Vyatireka een devote vorm van meditatie (Upasna) is, is deze vorm van meditatie een broertje of zusje van de Vidya-meditatie. Het voert je voorbij de wereld van naam en vorm en verbind je met je innerlijke kracht en helpt je om van daaruit te leven.
Over deze meditatiemethode is het boek: ‘Meditatie van het Hart, de weg van Anvaya-Vyatireka’ geschreven.
Hoe werkt de Anvaya-Vyatireka meditatie?
De Anvaya component ‘verruimt’ je geest of maakt je geest subtieler. Je wordt gevoeliger voor een grotere maat. Een maat waar alles met elkaar verbonden is.
De Vyatireka component maakt je bindingen en identificaties los met wat je niet bent en de wereld van ‘naam en vorm’ verdwijnt naar de achtergrond.
Beide componenten laten je ego (‘ík-gevoel’) naar de achtergrond verdwijnen.