In deze aflevering duiken we in een fascinerend thema: het verschil tussen cognitieve kennis en de diepere, ervaringsgerichte kennis die ontstaat via nididhyasana – een vorm van contemplatieve meditatie.

Veel mensen kennen het gevoel dat ze iets ‘weten’ omdat ze het hebben gelezen, gehoord, of begrepen met hun verstand. Dit noemen we cognitieve kennis. Het is informatie die je bewust kunt oproepen, zoals hoe je een recept volgt of een concept uitlegt aan een vriend. Maar wist je dat er een andere vorm van kennis is, die dieper gaat dan het verstand en je hele wezen raakt? Dat is waar nididhyasana in beeld komt.

Nididhyasana is een term uit de Vedische traditie, die verwijst naar een vorm van diepe reflectie of meditatie. Het doel is om een bepaald inzicht – bijvoorbeeld de waarheid over jezelf of de werkelijkheid – niet alleen mentaal te begrijpen, maar het te laten bezinken in je hart en lichaam, zodat het deel wordt van wie je bent. Het is alsof je niet alleen een kaart van een gebied bestudeert, maar het gebied zelf verkent en ervaart.