Het thema de ‘Nieuwe Mens’

Het afgelopen half jaar zijn wij binnen de SFM begonnen het thema ‘de Nieuwe Mens’.  Met de ‘Nieuwe Mens’ wordt bedoeld de mens die zijn weg moet vinden in een samenleving die sterk aan het veranderen is. De veranderingen zijn momenteel enorm en raken ons op vele manieren.

Helaas zien wij in deze roerige tijd ook een toename van intolerantie, polarisatie en een verlies van vertrouwen in instituties en de politiek. En alsof dit niet genoeg is verliezen ook de klassieke doelen in het leven (de ‘stippen op de horizon’) zoals opleiding, een baan, en partner, een huis en gezin voor steeds meer (jonge) mensen aan betekenis. De mens is op zoek naar een ‘echt’ doel in het leven. Er moet iets meer zijn, maar wat? Dit zoeken is lang niet altijd gemakkelijk. We zien dan ook dat veel mensen de weg dreigen kwijt raken. Somberheid, eenzaamheid en twijfels over je eigen functioneren komen steeds vaker voor, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen.

Ik denk dat de aanwijzingen uit de Oosterse en Westerse grote levensfilosofieën veel hulp kunnen bieden in deze rumoerige tijd. Recent zijn wij gestart met een lezingencyclus ‘De Nieuwe Mens gespiegeld in de Bhagavad Gita’ die eenmaal per maand op vrijdagavond in ons studiecentrum De Koningslaan 6 te Amstelveen wordt gegeven (zie voor data de agenda). Er zijn veel vragen om de tekst van de bijeenkomsten beschikbaar te stellen. De komende weken zal ik stukken hiervan publiceren in deze blogs, zodat zij na te lezen zijn en ik hoop ook reactie van lezers te mogen ontvangen die weer gebruikt kunnen worden in nieuwe lezingen. Wordt vervolgd…

Auteur: Mehdi Jiwa