Berichtje uit Brognon (2)

Inmiddels zit ik ruim een maand in Brognon. Andreas ook alweer drie weken. Heel bijzonder om het begin van de lente hier mee te maken. De natuur is werkelijk onverstoord. Toen ik aankwam stonden er al bloemen in bloei, ook al waren er nog geen bezoekers. Nu beginnen de struiken en bomen uit te lopen en laten vogels van zich horen. Trekken zich niets van de crisis aan. De boer is begonnen het land precies vóór ons te bewerken. Het ziet er naar uit dat er ook dit jaar geen koeien zullen grazen.
Bijzonder hier lange tijd zonder groepen te zijn. Ik kende dat voor een weekje, maar een maand is anders. Ben erg gesteld op rust en stilte, maar kan de reuring van groepen nu soms wel missen.
We hebben inmiddels enkele mensen uit het dorp ontmoet. Een vriendelijke buurman, die zijn hond uitliet, een Belgisch echtpaar dat hier woont en op het bankje bij het kapelletje van de zon genoot, maar ook een buurman, die ons boos liet weten dat we hier illegaal zaten, en Nederland er maar een potje van maakte bij de aanpak van de crisis. We bleven rustig, probeerden te verstaan wat de man zei, maar onze kennis van de Franse taal is verre van goed genoeg om een goed gesprek te voeren. Denken dat de man zich ongerust maakte over dat er groepen Nederlanders zouden komen en het virus meebrengen. De volgende morgen hebben we met behulp van Google Translate een geruststellend briefje opgesteld en bij hem in de brievenbus gedaan.
Ik dacht hier heel veel tijd te hebben om te studeren, maar dat valt tot nu toe best tegen. Als ik voldoende energie heb ben ik meer binnen of buiten aan het doen.
We houden een vast dagritme aan, iets wat ons beiden goed bevalt. In grote lijnen ziet het er als volgt uit:
We ontbijten ’s morgens om 8.00 uur. Ik heb dan al gemediteerd. Aan het begin van de ochtend heb ik vrijwel dagelijks, inmiddels via de videoverbinding Zoom contact met Mehdi. Over hoe het hier gaat en wat er aan ontwikkelingen gaande is. Vervolgens is er altijd wat te doen. Petjes af voor diegenen die hier tijdens onze afwezigheid de boel onderhouden! Dat is echt een hele boel werk! Om half 11 drinken we koffie en om half één een lunch, waarna we tot half vier rust nemen.
Er wordt elke dag schoongemaakt, in de tuin gewerkt, samen gekookt, en ’s avonds even het nieuws gekeken om de ontwikkelingen in de buitenwereld te volgen.
De oven die hier al twintig jaar staat heeft het inmiddels begeven. Er is een nieuwe besteld die hierheen komt zodra Ger en Tineke weer deze kant op kunnen komen. Ander punt is dat wij niet met de tractor overweg kunnen en het gras dus niet gemaaid kan worden. Andreas was met de hand-maaimachine begonnen maar deze heeft het begeven. Een nieuw onderdeel is onderweg.
Wekelijks hebben we ons ‘uitje’ naar de supermarkt Auchan in Hirson, zo’n twintig minuten rijden van hier. Met een ingevuld verplicht formulier op zak en een verklaring in het Frans waarin staat dat we hier zijn om de gebouwen en de tuinen te onderhouden. Het is namelijk zelfs voor Fransen verboden om voor recreatie of vakantie de weg op te gaan. Met een Nederlands kenteken vallen we wellicht wat extra op. Zo komen we bij een controle mèt het verplichte document wellicht een heel eind.
Medicijnen nodig hebben hier is nu een verhaal apart. De apotheek in het dichtstbijzijnde dorpje is ‘open’. Heeft e-mail, maar reageert daar niet op. Als we er aankomen staat er een rij voor de deur. Je moet een berichtje door de brievenbus afgeven, en dan gaat na een tijdje de deur op een kiertje open. Er wordt door iemand met een mondkapje op iets vrijwel onverstaanbaars gemompeld en dan gaat de deur weer dicht … Uiteindelijk is het ons toch min of meer gelukt te krijgen wat we nodig hadden.
Mehdi is inmiddels begonnen met ook studiebijeenkomst via het video programma Zoom te organiseren. Hiermee kun je met meerdere mensen tegelijk via internet contact hebben. Hiermee worden de lessen die op de Cynham plaatsvonden grotendeels voortgezet. Er worden ook Webinars voorbereid. Ik denk zelf aan Gita-studiebijeenkomsten via dit medium. We gaan dus hoe dan ook door. Later meer hierover!
Beste mensen, tot zover weer. Wordt beslist vervolgd.

Wilt u reageren op dit bericht? U kunt daarvoor een mailtje sturen naar: hans8nijs@gmail.com