Berichtje uit Brognon (3)

Beste mensen. Weer een verslagje van het reilen en zeilen tijdens het verblijf van Andreas en mij in Brognon. We zitten hier op een van de mooiste, stille plekken die je je in deze eigenaardige tijd kunt voorstellen. In het begin ondervonden we hier niet zoveel van wat er zich rond het virus afspeelde. Dat is de afgelopen weken veranderd. Bij medische klachten bleek het gezondheidscentrum hier redelijke dichtbij gesloten en gelden er speciale procedures. De communicatie met een ‘op een kiertje’ open zijnde apotheek is gebrekkig en als je je gaat verdiepen hoe wij aan onze nodige medicijnen kunnen komen blijkt dit een aardige klus. Brieven, verklaringen, recepten, machtigingen, alles, waar nodig in twee talen zijn nu geregeld en we hopen dat daarmee Paula, de vrouw van Andreas, ons binnenkort zal kunnen bereiken; want ze moet door België en Frankrijk mogen rijden.

Ondertussen beginnen we steeds meer te beseffen hoeveel werk hier gewoonlijk buiten verzet wordt. In de reacties uit Nederland krijgen we wel eens de indruk dat er een beeld bestaat dat wij hier maar lekker vakantie aan het vieren zijn, dan wel veel en rustig zitten te studeren.

Heus, er is overdag nauwelijks zoiets als vrije tijd of dat we ons afvragen wat we nu weer eens zullen gaan doen. Schoonmaken en schoonhouden, binnen en buiten, reparatie hier, iets vervangen daar, we hebben er echt een dagtaak aan, zij het dat ik fysiek wat minder verzet dan Andreas, die, nu we een nieuwe grasmaaier hebben aangeschaft ook belangrijkste stukken gras weet te onderhouden. Wat wij ook doen, achterstallig onderhoud zal onvermijdelijk zijn.

Tineke en Ger, de beheerders van dit centrum, kunnen hier vanwege de gesloten grenzen niet zijn. Maar dit alles doet ons goed beseffen welk een uitdaging er voor ons staat om dit mooie Brognon in stand te houden wanneer zij hun activiteiten gaan afbouwen.

Ik hoop dan ook dat velen, zodra dit weer mogelijk is en die dit centrum een warm hart toedragen, hierheen zullen komen voor het aangeboden programma, maar zeker ook om zich voor te breiden op perioden van onderhoud in de nabije toekomst.

Aanstaande dinsdag, 28 april, spreek Macron het Franse volk toe over versoepeling van de maatregelen hier. We verwachten nog geen hele grote veranderingen. Toch beginnen we alvast na te denken over hoe en met welke aanpassingen we hier weer voorzichtig een programma kunnen opstarten zodra we daar de ruimte voor krijgen.

We houden u op de hoogte.

Als u wilt reageren op dit blog kan dat door een berichtje te sturen naar: hand8nijs@gmail.com