Een zomer van dobberen: 9 Waardevolle Levenslessen uit 9 weken Brognon

Deze zomer had ik het voorrecht om negen weken als vrijwilliger te werken bij het retraitecentrum van de SFM in Brognon. Het waren zeer bijzondere, leerzame en inspirerende weken, waar ik mooie, nieuwe inzichten heb gekregen, die ik meeneem in mijn leven. In dit blog deel ik mijn ervaring met je. 

Het leven is kansen pakken

In 2018 vond ik mijn weg naar de Cynham in Egmond aan den Hoef, op zoek naar intellectuele, emotionele en spirituele voeding om mijn zielenhonger te stillen. Met zo’n 20 mensen volgden we op maandagavond de leergang. Ik wilde ook graag naar het retraitecentrum in Brognon.

Door Covid werd het pas 2022 dat ik daadwerkelijk naar Brognon kon. Ik gaf me op voor de Karma Yoga week, nam deel aan een Koken met Rumi week en volgde samen met een vriendin een Meditatieweek. Ik weet nog dat ik dacht: “Als ik ooit de ruimte heb om langer te gaan om te helpen…”.

Ontmoetingen in de keuken: van confrontatie tot samenwerking

En deze zomer ontstond er spontaan ruimte om negen weken te gaan. Die bijzonder mooi maar ook best pittig waren. Ik wist dat ik in Brognon veel zou leren. Van Mehdi, van elkaar, en over mezelf.

De eerste twee weken waren behoorlijk wennen: het kennismaken met de keuken, het ritme van de retraites ontdekken en het vinden van mijn eigen draai en positie in dit geheel, het was veel. De keuken is een belangrijk onderdeel van de retraites en iedereen liep in- en uit. Deelnemers kwamen te pas en te onpas, soms zonder te groeten binnenlopen en staken direct van wal met hun verhaal of hun probleem. Ik vond het confronterend.  Ook mocht iedereen alles maar pakken (zonder het weer op z’n plek terug te zetten), ik werd er lichtelijk kriegel van, want het voelde als ‘mijn’ werkplek en ik wilde mijn best doen en alles goed doen. Mehdi legde keer op keer uit dat de keuken een ‘buutvrij’ plek is en het keukenproces onderdeel van de retraite is en een ontspannen gebeurtenis hoort te zijn. Het duurde even voordat het credo: ‘met elkaar en voor elkaar’ in begon te dalen. Ik hoefde niet alles zelf te doen. Het retraitecentrum is geen hotel en iedereen mocht helpen.

Onderdeel zijn van de groep

En naarmate de weken vorderden vond ik steeds meer mijn plek, kon ik meer ontspannen en genoot ik van het proces van komen, ontdooien en zien vertrekken van blije gezichten van de deelnemers.

Wat voor mij als vrijwilliger belangrijk was, was om regelmatig bij een studie, meditatie, of bij een ander  onderdeel van het programma aanwezig te zijn. Daar hoorde ik welke stof er behandeld werd (ook leerzaam voor mij), maar nog meer, wat er speelde bij de mensen. Een informeel, een diepgaand gesprek of een stevige knuffel volgde dan bijna als vanzelfsprekend in de keuken. Hierdoor werd ik ook steeds meer onderdeel van de groep.

De balans tussen structuur en genieten

Aan het begin van iedere week werden de taken verdeeld en er was iedere week wel iemand die de was en de strijk wilde doen. Dat gold ook voor het water geven van de planten binnen en buiten. Er werd dagelijks geholpen met stofzuigen, met dweilen en de wc’s werden schoongemaakt. Ondersteunen tijdens een retraiteweek en verantwoordelijk zijn voor de keuken en de huishouding lijkt veel – en dat is het ook – want er is eigenlijk altijd wel iets te doen; toch heb ik het niet als zwaar of belastend ervaren. Ik genoot en voelde me in mijn element. Dat had ook zeker met mijn eigen ‘mantra’ te maken, die ik iedere zaterdagmiddag uitsprak als er weer een groep vertrokken was: volgende week wordt het nóg leuker.

De stap naar meer zelfliefde

En iedere week was ook bijzonder en leuker op zijn eigen manier. De Blue Ocean week (ontwikkel jezelf verder), heeft mij persoonlijk ook veel gebracht. De Blue Ocean week is de meest praktische en doelgerichte week, gericht op de volgende stappen in je leven. Ik liep al een aantal maanden rond met een idee voor een coachingstraject gericht op het ontwikkelen van meer zelfliefde, en ik vertrouwde erop dat dit in Brognon meer vorm zou gaan krijgen. En dat gebeurde. Mijn plan ontvouwde zich tot een mooi transformatietraject, waar ook een retraiteweek in Brognon onderdeel van uitmaakt.

9 Waardevolle Levenslessen uit 9 weken Brognon

Gedurende de negen retraiteweken heb ik nog meer leren vertrouwen op mijn flexibiliteit en heb ik meer mildheid leren ontwikkelen. Ik laat mensen meer praten zonder direct een antwoord te willen geven, in te willen vullen, of mijn mening te willen geven.

En dit zijn de meest memorabele inzichten die ik graag met je deel:

  1. Geweldloze Communicatie begint bij je interne communicatie
  2. Leer Dobberen op Vragen en Problemen
  3. Zoek het verhaal achter het verhaal
  4. Volg je Eigen Lijn, leef volgens je eigen natuur
  5. Op 95% van je ongeluk zitten je eigen vingerafdrukken
  6. De meeste tranen zijn smeltend ijs
  7. Zoek niet altijd naar antwoorden maar leer vragen te leven
  8. Mensen struikelen voornamelijk over hun eigen schaduw
  9. Koken is de veiligste vorm van geven

Een Zomer van Dankbaarheid

Tijdens deze zomer in Brognon zijn bijzondere ontmoetingen, mooie gesprekken en nieuwe vriendschappen ontstaan. Het is een ontzettend fijne en dankbare plek om karma yoga te beoefenen en onderdeel te mogen zijn van deze oase.  Mocht je overwegen om ook als vrijwilliger te ondersteunen bij een retraiteweek, of te helpen tijdens een onderhoudsweek, dan hoop ik dat mijn ervaring je een inspirerend en uitnodigend beeld heeft gegeven.

Ik kan in ieder geval met een grote glimlach op mijn gezicht zeggen dat het een onvergetelijke ervaring was. De mogelijkheid om anderen te helpen bij hun innerlijke reis, de prachtige transformaties te zien en mijn eigen persoonlijke groei te ervaren, heeft me diep geraakt. Het heeft mijn liefde voor Oosterse filosofie en meditatie versterkt. Ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit een zomer was die ik niet zal vergeten en die een blijvende impact op mijn leven zal hebben.


Auteur: Josien Frinking