Verslag van de retriateweek: De Drie Grote Mantra’s

 

In deze blog twee verslagen van een bijzondere retraiteweek: de retraite de Drie Grote Mantra’s. Dank voor het delen van jullie ervaringen.

Mantraweek 

Het continue, gezamenlijke bezig zijn met, ons openen voor en het onderzoeken van het meest wezenlijke – dat waar de drie (hart) mantra’s ons naartoe leiden of bezingen – een hele week lang in de in volle bloei staande natuur en het verstilde en zonnige Brognon waarin alles dit faciliteert, heeft een heel schonende, zuiverende en kracht gevende uitwerking op me gehad. Ontvangen én geven liepen in elkaar over zonder werkelijk onderscheid; er mocht in alle kwetsbaarheid en aanraakbaarheid zoveel waardevols en essentieels stromen en worden uitgewisseld. We waren met een kleine groep en alles mocht er zijn, ook de pijn en het verdriet, en iedereen met haar of zijn eigen leven en levensverhaal.

De 3 Mantra’s

We zijn de week gestart met de Gayatri mantra. We werden gelijk ondergedompeld  en mochten baden in deze mantra die zélf een manifestatie is van het Stralende en mooiste Licht wat we wezenlijk zijn.

Daarna volgde de Maha Mrityunjaya mantra (Om Tryambakam) -de grote overwinning op de dood- die helpt met het loslaten van bindingen, ook en vooral de binding met pijn, verdriet en conditioneringen. Een mantra die je weer verbindt met datzelfde Licht, het zoetgeurende en alvoedende, de nectar, als het onsterflijke en onvergankelijke wat je oorspronkelijk bént.

En de laatste dag met als extra handreiking een gebeds mantra ofwel invocatie: een mantra om tussen bezigheden te laten klinken, of als start met iets wat je moeilijk vindt: de Pavamana mantra (Asatoma sadgamaya). Een mantra die vraagt of je geleid mag worden, iets uit handen mag geven; ‘Leid mij van duisternis naar het Licht’, van het idee ‘van sterfelijkheid naar de onsterflijke nectar van het Zelf’.

De werking

Het was en is zo voelbaar hoe alle drie de mantra’s een heel eigen sfeer, klank, kleur, werking oproepen en uitstralen, maar ze je alle drie uiteindelijk herinneren aan hetzelfde Ene, dat pure Licht of bewustzijn, pure liefde, je Zelf, het Zelf wat we allemaal zijn en wat alles en iedereen doordringt. Het onvergankelijke wat achter, onder en in alles aanwezig is.

De mantra’s hebben door de intensiteit van deze week en nu bij het weer thuis zijn plaatsgenomen in mijn Zijn (of lagen daar zogezegd al lang te wachten) en spelen op allerlei momenten vanzelf door me heen, ergens vanuit de diepte komend. Of ik herhaal ze bewust (japa, stil in jezelf herhalen) op gewenste momenten.

Zo zing-chant ik de Pavamana mantra nu in stilte vaak een paar keer als ik klaar ben met een bezigheid (en meestal zo door zou gaan met de volgende), en voel dan hoe de vorige bezigheid weer oplost in het geheel, er schone tussenruimte ontstaat, en ik met meer heldere energie en bewust voelend het nieuwe weer kan gaan beginnen. Ik ben dan veel meer aanwezig bij wat ik doe, en bij en met mezelf, afgestemd op wat nodig is. Het voelt heel respectvol. Niet alleen naar mezelf maar ook naar dat wat ik doe, de ‘ander’ en naar het energetische geheel.

Toen ik laatst een autorit moest maken waar ik erg tegenop zag heb ik de mantra onderweg hardop gezongen totdat ik veilig, zonder verkeerd te rijden en zonder stress op mijn bestemming aankwam. Ik voelde me vergezeld.

De (oer)krachtige Maha Mrityunjaya mantra laat zich met name na de week steeds vanzelf horen in me, dient zich waarschijnlijk als nu nodig zijnd steeds aan. Ik heb het gevoel dat een lange periode van rouw nu ineens wat begint op te lossen. Alsof oude melancholische en trekkende draden loslaten. En er weer een nieuwe en frissere helderheid begint te ontstaan, on-beïnvloedde schone ruimte en vernieuwde vreugde. ‘Zomaar’.

De Gayatri mantra was me al lang en eerder erg dierbaar, voelt zo heel dichtbij, herkenbaar, zo eindeloos liefdevol en ruimte- zachtheid gevend. Deze mantra brengt me tegelijkertijd ‘bij elkaar’, ‘terug’ én laat alles los.

En speelt óók op onverwachte momenten zomaar door me heen en brengt me dan een meditatief herinnerings-moment: terug naar een essentie die onbegrensd en oneindig aanvoelt.

Zo draag ik alle drie deze waardevolle mantra’s in en met me mee, en mogen ze in en met geloof en diep vertrouwen – sraddha – hun eigen ‘werk’ doen.

Yvonne

Een bijzondere retraite

Begin juni was ik bij de retraite in Brognon die ging over 3 grote mantra’s. Ik heb totaal geen kennis over mantra’s, ook weinig ervaring met mantra’s, geen yoga achtergrond, maar ik wist dat ik bij deze retraite moest zijn.

Ik zag wel op tegen die teksten, al die lastige woorden en ik ben echt niet goed in talen. In de aankondiging zag ik ook nog dat we zouden gaan zingen, ben ik ook echt niet goed in. Maar toch, ondanks alles moest ik daar zijn.

Het wonderlijke is dan dat er vanaf de eerste meditatie meteen van alles gebeurde. Er ging een energie stromen, en het werd letterlijk licht. Alles in mij ging open, zo bijzonder.

Of het nou door die mooie krachtige mantra’s komt, of door de fijne plek in Brognon, of door de prachtige muziek en begeleiding van Yvonne en Mehdi, of het samenzijn met alle andere deelnemers? Ik weet het niet, ik weet alleen hoe ik me daar voelde. Vol energie, blij en hoe moeilijk het was om daar weer weg te gaan na deze bijzondere week.

Als bij thuiskomst iemand me vraagt hoe mijn week geweest is en ik daar over vertel zegt ze tegen me: “je lijkt wel verliefd! Je straalt helemaal.”  En zo voelde ik me ook.

Nu ik dit schrijf voel ik weer hoe bijzonder het was en hoe goed ik me daar voelde. De mantra’s zijn echt een verrijking en helpen me iedere dag weer om af te stemmen op het licht en om mijn hart te openen.

Ingrid