Een terugblik op het retraiteseizoen 2023 in Brognon

Meer mensen, veel nieuwe en bekende gezichten

We hebben net het retraitecentrum Le Domaine St Antoine winterklaar gemaakt en afgesloten. We kijken terug op een prachtig seizoen waar veel nieuwe en bekende mensen hebben kunnen proeven van wat een retraite is en voor je kan betekenen.

We hebben veel geleerd: over de bijzondere plaats van de keuken in het retraitecentrum. Het is veel meer dan een plek waar het eten wordt gemaakt en de afwas wordt gedaan. De keuken is een ‘buut-vrij-plek’ waar je even kan komen voor een praatje, even zitten of om iets te eten en te drinken. Het is het hart van het retraitecentrum en het is een plaats voor ontmoeting. Koken gaat ook over proeven en ruiken. Smaak en geur zijn verbonden met je oudste herinneringen. In de keuken komen oude herinneringen weer boven, maar er worden ook weer nieuwe herinneringen gemaakt. De keuken wordt ook niet voor niets de ‘Tempel der Herinneringen’ genoemd.

Niet alleen mensen hebben het er naar hun zin gehad. Ook veel dieren. We hadden dit jaar weer een nest met drie jonge vossen onder de Yoga zaal, de wasbeer is even onder het dak van het nachtverblijf komen wonen, de bijen zijn weer in de muur en de schoorsteen van het grote huis komen wonen en de vleermuis vliegt nog steeds rond in het Chalet. Hij is nu niet meer alleen, hij heeft een vriendje of vriendinnetje. En natuurlijk waren er ook weer de muizen. We vangen ze levend en zetten ze verderop weer uit. De buizerd vliegt vaak met me mee en zit vaak al te wachten op de plek waar ik ze meestal vrijlaat.

Op zoek naar de ‘R-factor’

Retraites zijn iets heel anders dan een gewone vakantie. Dat kan je wel zeggen, maar wat is het verschil dan en wat maakt een retraite zo bijzonder. We zijn al jaren op zoek naar de ‘magische retraite-factor’ die we maar de ‘R’-factor hebben genoemd. We hadden al gevonden dat de ‘zuivere en liefdevolle zorg’ die in Brognon en in de Cynham aanwezig is, een belangrijk deel van de ‘R’-factor is. Iedereen die komt werken en ondersteunen doet dat vanuit liefde en onbaatzuchtigheid. Niemand wordt ervoor betaald en iedereen wil graag iets ‘teruggeven’ zodat ook anderen kunnen ervaren wat een retraite is.

Mar de afgelopen jaren en ook dit jaar hebben we nog meer aspecten van de ‘R’-factor ontdekt. Een retraite staat en valt met de veiligheid. Je moet je helemaal veilig voelen, pas dan kan je heel diep ontspannen en is er de mogelijkheid om te ‘ontmoeten’.  Niet alleen om andere mensen te ontmoeten, maar ook om jezelf echt te kunnen ontmoeten en te luisteren naar dat waar je gewoonlijk in je leven geen tijd of energie voor hebt. Maar er is tijdens een retraite ook ruimte voor een ‘ontmoeting met het onverwachte’ en dit laatste geeft je leven een extra dimensie en verrijking. Langzaam leren we steeds meer wat de ‘R’-factor is en hoe wij die moeten beschermen.

Onderhoud

Er is ook weer hard gewerkt aan de centra. Dit geldt zowel voor Le Domaine St Antoine in Brognon als voor de Cynham in Egmond. Onderhoud aan de gebouwen en de tuinen is essentieel om de sfeer goed en vredig te houden. Het gaat niet om luxe, maar het gaat om zorg en welkom en respect voor huis en tuin. Fijn dat weer zovelen hebben bijgedragen aan dit prachtige werk.

Plannen voor 2024

Opnieuw is er dit jaar gevraagd om de planning van de retraites voor het volgende jaar eerder te publiceren. Er is steeds meer vraag naar de retraite. We zijn bijna klaar met het rooster en zullen de retraites die ‘klaar’ zijn zo snel mogelijk op onze website zetten. We willen niemand teleurstellen, maar we kunnen de groepen niet te groot maken. Dan kunnen we niet de kwaliteit blijven bieden die we willen. Hou de website dus goed in de gaten en als je mee wil doen, wacht niet te lang met je op te geven.

Namens het gehele bestuur wil ik iedereen bedanken voor zijn of haar inzet en ik hoop dat we ‘met elkaar en voor elkaar’ ook volgend jaar weer mooie retraites kunnen organiseren in Brognon en in Egmond aan den Hoef.