Kennismaking met vrijwilligers: Rietje Pool

“Je kan beter leren zwemmen voor de boot zinkt” had ik geleerd bij de SFM. Door beoefening van de levenslessen van onze filosofie is dit goed van pas gekomen. Als het leven tegenzit of turbulent wordt is het fijn te weten dat je een fundament hebt waar je op kan terugvallen. Ik mediteer en bestudeer al meer dan dertig jaar religieuze en filosofische teksten. Spirituele oefeningen hebben mij teruggebracht naar mijn innerlijke weten en eigenwaarde. Het tilt me op naar ongekende hoogtes en dieptes maar zet me ook stevig terug op aarde. Spiritualiteit beoefenen is voor mij een weg, een pad: het gaat erom wat je met de kennis doet in je dagelijkse handelen. In het verleden gaf ik ook Bijbelstudies. Nu wil ik mijn kennis via creativiteit uitdelen. Ik geef bij de Stichting workshops Neuro-Lines en wil dit uitbreiden met Kintsugi, Sumi-è en Innerlijke reiskaarten maken. Als de spiritualiteit via creativiteit door mijn handen stroomt ontstaat er voor mij een balans tussen de wereld buiten ons en mijn geestelijk welzijn. Bij mijzelf blijven en mijn handelingen laden is een levenshouding geworden, maar heeft aandacht en bewustzijn nodig.

Het begrip “Samen” is voor mij een belangrijke waarde binnen de SFM. Hiermee kunnen we bergen verzetten, houden we ons handelen licht. Daarin zit mijn brandstof en spiritualiteit. De Griekse godin van het haardvuur Hestia is met de jaren een inspiratiebron geworden. Gericht zijn op een ander, delen en doorgeven horen daarbij. Ik heb voor de Stichting meegewerkt aan het vormgeven van een boekje over Hestia. Zij staat voor gastvrijheid, warmte en zorg die ruimte laat voor de ander om zich te ontplooien. Deze kwaliteiten heb ik zelf ervaren in onze retraitecentra en probeer ik door te geven. “Het is in het geven dat men zal ontvangen” (Franciscus van Assisi) is voor mij een doorleefde kennis.”

Rietje is een 65-jarige geboren en getogen Amsterdamse en werkt als zelfstandige kapster in een verpleeghuis. Sinds de geboorte van hun eerste kind woont zij in Purmerend. Rietje geeft en ondersteunt studies en retraites bij SFM en is bestuurslid. Haar man was de mantelverzorger voor hun tweede kind. Met zijn plotselinge overlijden in 2021 kwam het leven op zijn kop te staan. In creativiteit en spiritualiteit hervindt zij haar balans. Het Hestia-boekje is hier te lezen: Hestia brochure