Berichtje uit Brognon

Bij de eerste verontrustende signalen over het virus, stelde de SFM de retraitecentra in Egmond aan den Hoef en in Brognon open voor diegenen die daar gebruik van wilden maken.

Tot nu toe maakten twee mensen gebruik van het aanbod om zich in Brognon, Frankrijk, terug te trekken en daarmee met het oog op hun fysieke conditie het besmettingsgevaar vrijwel uit te bannen. Hans kwam daar op 4 maart aan, Andreas volgde op 14 maart. Hieronder een kort verslagje:

Bij aankomst lag Brognon er verlaten bij. Het verblijf was van binnen zo fijn bijgehouden dat het leek of we elk moment verwacht werden. Buiten stonden narcissen, krokussen en hyacinten al te stralen en waren de sporen van stormachtig weer van een tijdje terug goed zichtbaar. Overal lagen afgewaaide takken, en in het chalet was een lekkage geweest. Dat kon meteen opgeruimd en goed gelucht worden.

Hans had al wat eerste benodigdheden meegenomen, maar er was ook nog de nodige voorraad aanwezig. We zijn beiden bekend in het centrum, en vonden er snel onze plaats en weg.

We maakten ons eigen protocol, want  Andreas en zijn vrouw, die hem bracht en een nachtje bleef, kwamen ‘nieuw’ binnen, en er zouden wellicht meerdere nieuwe gasten komen. We houden minimaal 1,5 meter afstand, wassen veel onze handen, maken dagelijks contactoppervlakten schoon etc. Zo worden optimale voorwaarden geschapen waarmee ons centrum vanaf het begin virusvrij gehouden kon worden.

De voorraden worden op tijd aangevuld en er is begonnen met het opruimen van de vele afgewaaide takken die over het hele terrein lagen. Deze varieerden van klein tot wel 6 à 8 meter, waaronder een hele afgewaaide top van een dennenboom! Na een week brak de eerste zon door en kwamen vlinders en insecten tevoorschijn. De vogels beginnen hun gezang te laten horen en verschijnen de knoppen aan de bomen en struiken zoals bij de magnolia bij het kapelletje:

Tijdens ons verblijf wordt er gemediteerd, schoongemaakt, buiten gewerkt, gestudeerd, gerust, samen de avondmaaltijden klaargemaakt en met mate de actualiteit gevolgd. De sfeer is goed en ontspannen.Een geplande week met hulp om de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen gaat helaas niet door. Er was te weinig belangstelling en voor da ondersteuning is de ‘lockdown’ die in Frankrijk is afgekondigd een obstakel geworden. Deze ‘locdown’ heeft voor ons nauwelijks gevolgen: we moeten nu alleen een formuliertje invullen en meenemen als we boodschappen gaan doen.

Intussen gaan we door het centrum klaar te maken voor zodra een nieuw seizoen van start kan gaan. Tot zover voor dit moment.

Hans en Andreas