Afsluiting van een langdurige retraite in Brognon

Vorig weekend kwam er een einde aan een langdurig verblijf in Brognon. Het is een bijzondere en leerzame periode voor mij geweest.

Ik kom er al twintig jaar regelmatig. Het was voor mij altijd een heel fijne plek om te zijn.

Dat is het nog steeds, maar de ervaring van de afgelopen maanden is anders dan anders geweest. We waren er al die tijd, ruim drie maanden, met z’n tweeën, er waren verder geen groepen, geen bijeenkomsten zoals gewoonlijk, de vaste bezetting, beheer en ondersteuning waren er niet. De manier waarop we hier invulling aan ons verblijf wilden geven verschilde.

We zaten hier als het ware een beetje samen op een onbewoond eiland.

Dat hield in dat we behoorlijk op onszelf werden teruggeworpen en zelf invulling moesten geven aan ons verblijf hier.

Dat is ons goed gelukt. Er was al die tijd een vast dagritme, met gezamenlijke momenten als ontbijt, koffie, lunch, thee, bereiden en nuttigen van het avondeten.

Andreas heeft heel veel fysiek werk verricht. Vooral buiten. We hadden vaak prachtig weer, en het ziet er dan ook allemaal pico bello onderhouden uit.

Mijn activiteiten bestonden meer uit administratieve zaken en stukjes studie.

De omstandigheden dwongen mij ertoe een ‘Brognon’ te ervaren dat ik zelf inhoud moest geven. Dat wat ik hier altijd met anderen deed en ik behoorlijk miste, ben ik na verloop van tijd, zoals ik in mijn vorige blog schreef, zelf gaan organiseren en dat is voor mij een bijzondere ervaring geworden.

In het afgelopen najaar begon ik al te zoeken naar een concretere vorm om de filosofie waar wij ons tijdens de studie-bijeenkomsten mee bezighouden in het dagelijks leven meer handen en voeten te geven. Hiervoor kon ik beschikken over een aantal bijzondere inspiratiebronnen: de karma yoga zoals die in de Bhagavad Gita uiteengezet wordt, de aanwijzingen en oefeningen die gegeven worden in de spirituele wetten die in het curriculum van de Stichting Filosofie en Meditatie en de online meditatiecursus gegeven worden, en het boek ‘Karma yoga’ van Swami Vivekananda dat ik bij mijn vertrek op het laatste moment in mijn koffer stopte.

Ik heb hiermee tijdens mijn verblijf volop kunnen experimenteren. Het is vooral de eenvoud ervan die indruk op mij gemaakt heeft.

Zo was er bijvoorbeeld een oefening uit het boekje Meditatie oefeningen van Mehdi die ik veel gebruikt heb:

Kijk naar de effecten van aandacht bij het werk. Zie, ervaar het verschil of je het werk doet met liefdevolle, respectvolle aandacht of dat je het zonder bewuste aandacht doet. Aandacht heeft een transformerend effect. Alles wat je met aandacht doet, straalt meer. Mediteer op de kracht van aandacht voordat je aan het werk gaat. (oefening 135)

Een oefening met een door mij al vaak gehoorde strekking, maar die zo veel meer betekenis kreeg bij een consequente toepassing. Het meest opmerkelijke was misschien wel dat het stilstaan bij en het overwegen van de tekst een uitwerking had die op zich als vanzelf plaatsvond.

Mogelijk kan ik voor mijn volgende blogs de juiste woorden vinden om iets meer van mijn ervaringen verwoorden.

Binnenkort keer ik weer terug naar Brognon. Daar zal ik, nu de grenzen weer open zijn, eerst met anderen een individuele retraite voortzetten, waarna daar vanaf de tweede week van augustus het geplande programma weer gaat plaatsvinden. Ik hoop aan dit alles een bescheiden bijdrage te kunnen leveren. Zeker, ik voel mij een zeer bevoorrecht mens.

Reacties op deze blog zijn welkom. U kunt een mailtje sturen naar: hans8nijs@gmail.com