De Zoektocht naar Zingeving: Voorbij het Tellen van Zandkorrels op de bodem van de oceaan

Onze zoektocht naar zingeving en persoonlijke ontwikkeling

In onze voortdurende zoektocht naar zingeving en persoonlijke ontwikkeling, brengen wij vaak onze dagen door met activiteiten die op het eerste gezicht belangrijk lijken, maar bij nader inzien weinig bijdragen aan onze ware roeping. Geïnspireerd door de woorden van Dogen, die het menselijk gedrag vergelijkt met het tellen van zandkorrels op de bodem van de oceaan, worden we uitgenodigd om na te denken over de essentie van ons handelen. Dit beeld schetst een krachtige metafoor voor het vruchteloze van onze bezigheden wanneer deze ons afleiden van het werk dat werkelijk van betekenis is voor onze innerlijke groei en ontwikkeling.

Wat is het werk dat écht bij mij hoort?

De essentiële vraag die we ons moeten stellen is: Wat is het werk dat écht bij mij hoort? Het antwoord ligt in het onderscheid maken tussen de activiteiten die resoneren met onze svadharma, de unieke roeping die ieder van ons heeft, en de afleidingen die ons van dit pad afhouden. Werk dat in lijn is met onze svadharma is zelden gemakkelijk; het kan pijnlijk en confronterend zijn, maar het is juist dit werk dat de potentie heeft om ons te transformeren en dichter bij onze ware bestemming te brengen.

De reis van persoonlijke transformatie vereist een diepe toewijding aan tapas, een term uit de yogafilosofie die verwijst naar de zuiverende kracht van een transformerende discipline en meditatie. Door ons te verdiepen in meditatie en reflectie, kunnen we het onzuivere van het zuivere scheiden, en ware zelfkennis en -ontwikkeling bewerkstelligen.

Als je de liefde gevonden hebt, bestaat ‘geen tijd’ niet meer

Elke dag biedt ons een nieuwe gelegenheid om ons te wijden aan datgene wat ons werkelijk vervult. Het is een misvatting te denken dat we ‘geen tijd’ hebben; tijd voor onze tapas vinden is een kwestie van prioriteiten stellen. Het nalaten van ons ware werk is als het tellen van zandkorrels – een eindeloze en vruchteloze bezigheid.

De ontwikkeling van ons wezen van enthousiasme naar sadhana (discipline), naar tapas, en uiteindelijk naar liefde, is een uniek pad voor ieder individu. Authenticiteit en het luisteren naar onze innerlijke stem zijn cruciaal in dit proces. Het is belangrijk dat we ons niet laten leiden door de drang om succesvol te lijken in de ogen van de wereld, maar door de diepe behoefte om ons eigen, unieke pad te volgen.