Kennismaking met Vrijwilligers: Gerda Schlepers

Ik ben opgegroeid in Drenthe in een groot katholiek boerengezin. Als kind was het normaal dat we meehielpen met allerlei taken. We leefden met de seizoenen en van wat de oogst opbracht. Mijn moeder was zeer gelovig. Geloof en heb vertrouwen was haar levenshouding. Misschien ligt daar wel de kiem van mijn spiritualiteit. De Stichting Filosofie en Meditatie leerde ik kennen na mijn echtscheiding. De kerk zei me niets meer, maar ik was wel zoekende. Ik las een artikel in de regiokrant over de Cynham – de stichtinglocatie in Egmond aan den Hoef – en de filosofie van de eenheid en universele wetten over religies heen. Dat was voor mij de uitnodiging om er de achtjarige leergang te gaan volgen.

Dat pad heeft mij veel gebracht: ik heb meer rust en evenwicht gevonden. Sinds een paar jaar ondersteun ik de Stichting met huishoudelijke werk, het huis zijn glans teruggeven. Wekelijks neem ik nog deel aan de meditatiebijeenkomsten, want de kracht van samen mediteren vind ik fijn. Ik ben een praktisch mens: voor mij ligt spiritualiteit in de praktijk. Wat je in het leven tegen komt, ook tegenslag, is een handvat om te leren en biedt je een poort naar je innerlijke kracht. Het besef dat alles en iedereen deel uit maakt van hetzelfde weefsel, de kosmos, geeft mij een groot gevoel van verwondering en verbondenheid. Het woord religie kun je ook letterlijk vertalen met: opnieuw verbinden. Het vrijwilligerswerk is voor mij een geven en ontvangen, een wederkerig verbinden. Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan doen, iets kan teruggeven voor het vele dat ik heb ontvangen. Het leren houdt nooit op. Dat zag ik ook tijdens mijn vele jaren werk in de zorg voor mensen in hun laatste levensfase.

Gerda is 72 jaar en woont in Bergen. Zij werkte bijna vijftig jaar in de verpleging; ook enkele jaren in Mozambique. Zij is vrijwilliger bij verschillende organisaties en past op haar kleinkinderen. Gerda zingt, wandelt en leest graag.