Kennismaking met vrijwilligers: Anja Horstman

Ik ben vanaf de oprichting van de Stichting in 1995 bij het reilen en zeilen ervan betrokken. Als bestuurslid ondersteun ik de gang van zaken. Tweemaal per jaar regel ik de omloop van retraites in Brognon en ik organiseer het jaarlijkse kerstdiner. Mehdi Jiwa, de oprichter van de Stichting die ooit mijn collega was, vertelde over de spirituele verhalen uit de oude geschriften. Zo begon ik er lessen te volgen en te geven, en leerde ik mediteren. Ook nu doe ik nog mee met een studiegroep verdieping. Met medecursisten maakten wij reizen naar ashrams in India, waar we ook charitatieve projecten begonnen te steunen.

Shivananda Home, een huis voor verstotenen bij Rishikesh, zal ik nooit vergeten. Voor elk van hen die nergens terecht konden was daar verzorging, een plek om te wonen en een taak. Iedereen kan een steentje bijdragen als je aandacht geeft: de blinde knoopt het hemd van de man zonder handen dicht; de man zonder handen zingt gebeden bij het huisaltaar. Ik heb daar geleerd me niet terneergeslagen te voelen als je niet de hele wereld kunt redden, omdat er altijd wel iets is dat je kunt bijdragen. Dat ligt ook in de intentie waarmee je dingen doet. Spiritualiteit moedigt zelfonderzoek aan. Dat is voor mij het belangrijkste: neem niets klakkeloos aan maar onderzoek het zelf, sta op je eigen benen en laat je niet leiden door wat anderen vinden. Deze houding heeft mij met de jaren ontspannener gemaakt, meer gegrond. Bij het vrijwilligerswerk bij de Stichting ben ik er steeds weer van onder de indruk hoezeer vele handen licht werk maken. Samen kun je bergen verzetten, zonder dat het veel energie kost!

Anja is 57 jaar oud en woont in haar geboortedorp Landsmeer. Zij heeft altijd fulltime gewerkt in medische laboratoria, nu als projectleider bij het Prinses Maxima Centrum. Anja is penningmeester van de Stichting.