De eeuwige spiegel

De Eeuwige Spiegel

Alles in de wereld en in onze geest is de Eeuwige Spiegel. Het is niet alleen als een innerlijke gids maar ook de wereld zelf, de schepping die ons omringt. Deze spiegel, die zowel in ons als buiten ons bestaat, onthult de waarheid van ons wezen door de reflectie van onze innerlijke staat. Vele zenmeesters, waaronder Dogen Zenji, herinneren ons eraan dat de wereld waarin we leven een spiegel is. De natuur, de mensen en de gebeurtenissen die ons pad kruisen, zijn een spiegel voor ons.

Bedelaar of Koning

Hier is een beroemde uitspraak: ‘Wanneer een bedelaar voor de Eeuwige Spiegel staat, ziet hij een bedelaar; wanneer een koning dezelfde positie inneemt, ziet hij een koning.’ Deze metafoor strekt zich uit tot de gehele schepping, die zich aan ons openbaart overeenkomstig onze innerlijke staat. De schoonheid van een bloem, de diepte van de nachtelijke hemel, zelfs de interacties die we dagelijks hebben, zijn allemaal reflecties van onszelf. De wereld is een canvas waarop onze innerlijke realiteiten worden geprojecteerd.

Muziek en woorden zijn meer dan hun fysieke vorm

Net zoals muziek en woorden meer zijn dan hun uiterlijke, fysieke vorm, zo is ook de wereld om ons heen meer dan een verzameling van objectieve ervaringen. Het is een levendige uitdrukking van onze eigen geest. Muziek zit niet in de noten zelf, maar daar achter. Zinnen, dragen hun ware betekenis niet in de woorden zelf, maar nodigen ons uit om dieper te kijken. Achter de woorden kunnen we de verborgen harmonie te ontdekken die ons verbindt met alles om ons heen.

Wees stil, wees wakker

Deze visie vraagt om een stilte, een wakkerheid, een bewuste aanwezigheid in het moment, waarbij we erkennen dat onze perceptie van de wereld een directe afspiegeling is van onze innerlijke toestand. Door ons bewust te worden van deze spiegelrelatie, worden we uitgenodigd om ons innerlijk te zuiveren. Zo kunnen we leren om de wereld in een helderder, liefdevoller licht te zien.

De leer van Zenmeesters is niet alleen een uitnodiging tot persoonlijke transformatie maar ook tot een dieper begrip van onze plaats in de wereld. Door de Eeuwige Spiegel zowel binnenin ons als in de schepping te herkennen, worden we geleid naar een leven van diepere verbinding. Elke ontmoeting, elk landschap, en elke uitdaging leert ons iets essentieels over onszelf. Zoals de spiegel geen oordeel velt, zo biedt de wereld ons een kans om te zien, te leren en te groeien, overeenkomstig onze eigen innerlijke staat.