Kennismaking met vrijwilligers: Rinus van Warven

Op mijn negentiende ging ik in Amsterdam theologie studeren. Ik woonde op de Wallen in een huis waar prostituees en verslaafden werden opgevangen. ’s Avonds op weg naar huis zag ik er mensen die aan hun lot leken overgelaten. Dat was heftig en stemde tot nadenken over de bedoeling van het leven. Daar ligt de kiem van wat mijn spirituele pad is geworden: mensen helpen om de weg naar zichzelf terug te vinden. Los van wie je bent of wat je hebt gedaan. Spiritualiteit helpt je de weg naar je “thuis” te vinden. Het licht van de wereld – waar je naar op zoek bent – is niet buiten ons. Dat licht: je bent het Zelf.

Na mijn studies ging ik werken als journalist en redacteur over spiritualiteit, religie en levensbeschouwelijke vragen. Voor een radioprogramma zocht ik Mehdi Jiwa op en maakte ik kennis met de Stichting Filosofie en Meditatie. We bleven in gesprek en ik mocht zijn boeken uitgeven met de uitgeverij die ik was begonnen. Ik leerde me via Mehdi verdiepen in de Oosterse filosofie. De Westerse is meer cognitief, masculien en dualistisch: kennis via het boek in plaats van lichaam, ziel en geest; man versus vrouw, God versus mens. De Oosterse is meer holistisch. Alles is één: jongens, meisjes, dieren en bloemen; de natuur is niet iets waar je alleen op zondagmiddag even naartoe gaat. Zo’n bewustzijn groeit langzaam in je systeem. We zijn allen van dezelfde energiebron, kinderen van eenzelfde God. God staat voor mij voor bewustzijn, het leven. Ik ben dan ook tegelijk een heiden en… van alle religies. Het maakt me niet uit in welke kerk ik ‘sta’. De laatste jaren zie ik dat steeds meer mensen weer op zoek gaan naar spirituele diepgang. Maar het aanbod van kerken en media is in razend tempo vervlakt. Het lijkt soms meer over ego’s en lifestyle te gaan dan over betekenisvolle spiritualiteit. Mensen willen echter meer. Om daarom mijn lievelingsspreuk van T.S. Eliot te parafraseren: “laat ons weer de wijsheid zoeken die in de kennis en informatie verloren is gegaan.”

Rinus is geboren en getogen in Kampen waar hij zeven jaar geleden Uitgeverij van Warven oprichtte, voor boeken over zingeving en spiritualiteit. Ruim veertig jaar vertelt Rinus als journalist levensbeschouwelijke verhalen, lang ook voor de landelijke radio. Hij is een veelgevraagde spreker, moderator en voorganger.