Zenmeditatie op de Cynham in coronatijd

In de afgelopen weken veranderden de vrijdagse zenmeditatiebijeenkomsten stap voor stap in online bijeenkomsten. Van te voren stuur ik een tekst ter inspiratie en een link waarmee je in kunt loggen. Afgelopen vrijdag hebben we met meester Zuigan gezeten. Met wie had ingelogd, hebben we gekeken wat deze tekst met ons deed. Ik deel dit graag met iedereen.

Zuigan was een zenmeester in de negende eeuw in China.

Zuigan zat ’s ochtends voor zijn hutje en riep dan tegen zichzelf: “Meester!” En antwoordde zichzelf met: “Ja.”

Dan zei hij: “Wees helemaal wakker!” En antwoordde zichzelf met: “Ja, ja!”

Vervolgens zei hij: “Laat je niet voor de gek houden door anderen, wanneer dan ook.” Waarop hij zelf antwoordde met: “Nee, nee.”

Zuigan roept de meester in zichzelf aan. “Meester ben je er?” En antwoordt dan zelf: “Ja!” Op deze manier kan ieder van ons de meester in zichzelf aanroepen. Probeer het eens en kijk wat het met je doet.

“Hé Bernard!”

“Ben je aanwezig?”

“Ja.”

“Blijf wakker!”

“Ja!”

Zuigan gaat dan verder: “Wees helemaal wakker!” en antwoordt: “Ja, ja!”.

Wakker zijn, is: aanwezig zijn, open en alert, zonder oordelen. Met liefdevolle aandacht. Dit is de houding die we ook in zazen beoefenen.

Nu zijn we misschien wakker, maar hoe blijven we dat?

“Laat je niet voor de gek houden door anderen!” En het antwoord dat komt: “Nee nee, dat zal ik niet doen.”

Wie zijn dan die ‘anderen’?

Is het die persoon in de supermarkt die geen afstand bewaart? Die ‘anderen’ zijn we zelf. Het is niet die man of vrouw in de supermarkt, maar onze reactie op zijn of haar gedrag. Het verhaal dat we er in ons hoofd van maken. We worden die ‘anderen’ als we ons laten meeslepen door die spannende verhalen in ons hoofd. Verhalen waarin we het slachtoffer zijn, of juist de held of vul maar in.

Deze koan kwam in de afgelopen week bij mij naar voren toen ik me afvroeg wat mij en anderen zou kunnen helpen in deze onzekere tijd. Er komt veel op ons af. Wat gisteren beleefd was, is nu sociaal onwenselijk gedrag. De beelden en verhalen die langs komen zijn soms indringend. Misschien zou je wel willen dat je partner even een dag naar zijn werk ging of je kinderen een dag naar school. Misschien heb je van nabij te maken met pijnlijke situaties.

Dat kan allerlei gedachten oproepen, die soms zelfs repeterend worden. Misschien wordt het druk in je hoofd, misschien krijg je de neiging om de hele dag het nieuws te volgen.

Dan is het behulpzaam om te leren zien dat het werkelijke leven zich niet in je hoofd afspeelt. Precies daar helpt Zuigan ons bij: ‘Wees wakker, laat je niet voor de gek houden door anderen!’

Dit is ook wat we kunnen ervaren in zazen. Je zit rustig, misschien tel je je adem, en opeens merk je dat je in gedachten met iets heel anders bezig bent. Juist omdat je op dat moment zazen doet, merk je op dat je de tel kwijt bent en je begint opnieuw met het tellen of het volgen van je adem. Je was even afgeleid, maar je hebt je niet echt voor de gek laten houden door ‘anderen’. Het mooie van de beoefening van zazen is dat we steeds, als vanzelf, terugkeren naar het zittende, ademende lichaam en de open alerte houding, waarin alles welkom is. Als je regelmatig oefent, neem je iets daarvan mee in je dagelijks leven.

Zorg goed voor jezelf en je naasten,

Hartelijke groet,

Bernard Doryu Faber

Meedoen?

Je bent van harte welkom om een keer mee te doen. We zijn allemaal beginners en zitten elke vrijdagavond om 20.00 uur, vanaf 20.30 delen we online ervaringen. Van te voren stuur ik een korte tekst rond die je mee zou kunnen nemen in je meditatie. En link waarmee je kunt inloggen. Dat kan zowel om iets voor achten (als je ook online aan de meditatie wilt meedoen) als om half negen (als je alleen aan het gesprek mee wilt doen). Wil je een meedoen? Mail dan naar: bgfaber@gmail.com.